Oddział Higieny Żywności i Żywienia
Oddział Higieny Żywności i Żywienia prowadzi działalność polegającą na:
- realizacji zadań w zakresie prowadzenia urzędowej kontroli w zakładach produkcji
i obrotu żywnością, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
z żywnością, prowadzeniu nadzoru nad importem żywności i materiałów oraz wyrobów
do kontaktu z żywnością, a także kontroli przestrzegania przepisów o organizmach genetycznie zmodyfikowanych i genetycznie zmodyfikowanej żywności; - ocenie bezpieczeństwa żywności produkcji krajowej, pochodzenia unijnego oraz
z importu, w tym pobór próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, do badań w ramach monitoringu
i urzędowej kontroli; - podejmowaniu działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością
w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF); - przygotowywaniu informacji o stanie sanitarnym zakładów żywnościowo-żywieniowych dla organów administracji rządowej i samorządowej.
Zadania oddziału realizują trzy sekcje: Sekcja Żywienia Zbiorowego, Sekcja Obrotu Żywnością, Sekcja Produkcji Żywności, Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z Żywnością oraz Importu.
Co można załatwić w oddziale:
- zatwierdzanie i wpis do rejestru zakładów produkujących żywność podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
- zatwierdzanie i wpis do rejestru zakładów żywienia zbiorowego typu otwartego
i zamkniętego podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej; - zatwierdzanie i wpis do rejestru zakładów transportujących i wprowadzających
do obrotu żywność; - wpis do rejestru zakładów produkujących i/lub wprowadzających do obrotu materiały
i wyroby do kontaktu z żywnością podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej; - skonsultować wymogi dotyczące stanu sanitarnego zakładów żywienia zbiorowego typu otwartego i zamkniętego, warunki jakie muszą spełniać pomieszczenia przeznaczone do produkcji żywności, przechowywania, sprzedaży i jej transportu, warunków produkcji i/lub wprowadzania do obrotu materiałów i wyrobów
do kontaktu z żywnością; - uzyskać porady w zakresie tworzenia jadłospisów
- uzyskać informacje o niebezpiecznej żywności, niebezpiecznych materiałach
i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania
o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF).