W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Oddział Higieny Żywności i Żywienia

Oddział Higieny Żywności i Żywienia prowadzi działalność polegającą na:

  1. realizacji zadań w zakresie prowadzenia urzędowej kontroli w zakładach produkcji
    i obrotu żywnością, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
    z żywnością, prowadzeniu nadzoru nad importem żywności i materiałów oraz wyrobów
    do kontaktu z żywnością, a także kontroli przestrzegania przepisów o organizmach genetycznie zmodyfikowanych i genetycznie zmodyfikowanej żywności;
  2. ocenie bezpieczeństwa żywności produkcji krajowej, pochodzenia unijnego oraz
    z importu, w tym pobór próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, do badań w ramach monitoringu
    i urzędowej kontroli;
  3. podejmowaniu działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością
    w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF);
  4. przygotowywaniu informacji o stanie sanitarnym zakładów żywnościowo-żywieniowych dla organów administracji rządowej i samorządowej.

Zadania oddziału realizują trzy sekcje: Sekcja Żywienia Zbiorowego, Sekcja Obrotu Żywnością, Sekcja Produkcji Żywności, Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z Żywnością oraz Importu.

 Co można załatwić w oddziale:

  1. zatwierdzanie i wpis do rejestru zakładów produkujących żywność podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
  2. zatwierdzanie i wpis do rejestru zakładów żywienia zbiorowego typu otwartego
    i zamkniętego podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
  3. zatwierdzanie i wpis do rejestru zakładów transportujących i wprowadzających
    do obrotu żywność;
  4. wpis do rejestru zakładów produkujących i/lub wprowadzających do obrotu materiały
    i wyroby do kontaktu z żywnością podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
  5. skonsultować wymogi dotyczące stanu sanitarnego zakładów żywienia zbiorowego typu otwartego i zamkniętego, warunki jakie muszą spełniać pomieszczenia przeznaczone do produkcji żywności, przechowywania, sprzedaży i jej transportu, warunków produkcji i/lub wprowadzania do obrotu materiałów i wyrobów
    do kontaktu z żywnością;
  6. uzyskać porady w zakresie tworzenia jadłospisów
  7. uzyskać informacje o niebezpiecznej żywności, niebezpiecznych materiałach
    i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania
    o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF).

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}