Oddział Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
- Woda butelkowa
- Suplementy i żywność wzbogacona
- GMO
- Grzyby
- Produkcja i obrót
- Znakowanie środków spożywczych
- Produkcja pierwotna (podstawowa) żywności pochodzenia roślinnego – obowiązki plantatorów w zakresie rejestracji i wymagań higienicznych
- Do pobrania
- EFSA
- Żywność dla określonych grup
- Sankcje karne
Oddział Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
email: hz.psse.prudnik@sanepid.gov.pl
Do zakresu ustawowych obowiązków działania Oddziału Higieny Żywności, Żywienia, Przedmiotów Użytku należy kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne, a w szczególności dotyczących:
Warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego;
Nadzoru nad jakością zdrowotną żywności;
Warunków zdrowotnych produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi.