Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
Zadania:
1) przeprowadzenie urzędowej kontroli żywności w odniesieniu do żywności produkowanej lub wprowadzanej do obrotu, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków w zakresie obowiązujących wymagań ich jakości zdrowotnej;
2) pobieranie próbek do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu w celu oceny ich jakości zdrowotnej;
3) rejestracja oraz zatwierdzanie, warunkowe zatwierdzanie, zawieszanie oraz cofanie zatwierdzenia dla zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego oraz wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów inspekcji weterynaryjnej;
4) urzędowe kontrole dotyczące powiadamiania o niebezpiecznej żywności, w tym żywności pochodzenia zwierzęcego oraz materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w ramach sieci systemu RASFF;
5) edukacja ludności w zakresie wpływu jakości zdrowotnej żywności oraz racjonalnego sposobu odżywiania na poprawę stanu zdrowia;
6) współpraca z jednostkami państwowymi, samorządowymi i innymi w zakresie wzajemnego przekazywania informacji w celu ochrony zdrowia ludzi.