Ocena warunków sanitarnych letniego wypoczynku dzieci i młodzieży na terenie województwa mazowieckiego w okresie od 22 czerwca do 31 sierpnia 2024 r.
Podczas tegorocznych wakacji na terenie Mazowsza, w okresie od 22.06.2024 r. do 31.08.2024 r.
z dostępnych dla Państwowej Inspekcji Sanitarnej danych, w elektronicznej bazie wypoczynku Ministerstwa Edukacji Narodowej zarejestrowanych było 3 167 turnusów wypoczynku. Pod względem sanitarnym skontrolowano 545 turnusów, na których wypoczywało 23 212 dzieci i młodzieży.
Wśród nich było:
- 111 turnusów w całorocznych obiektach usług hotelarskich dla 4 906 uczestników,
- 68 turnusów w obiektach okazjonalnie używanych do wypoczynku (np. bursy, internaty, szkoły) dla 3 025 uczestników,
- 13 turnusów obozów pod namiotami ze stałą infrastrukturą komunalną dla 411 uczestników,
- 27 turnusy obozów pod namiotami bez stałej infrastruktury komunalnej dla 1 042 uczestników,
- 326 turnusów wypoczynku w miejscu zamieszkania, z których skorzystało 13 828 uczestników.
Jak wynika z powyższego, najbardziej popularną formą wypoczynku na Mazowszu jest wypoczynek w miejscu zamieszkania.
Wyniki kontroli sanitarnych wskazują, że prawie wszyscy organizatorzy zagwarantowali uczestnikom właściwe warunki zakwaterowania, utrzymania higieny osobistej, dożywiania oraz prowadzenia zajęć rekreacyjnych.
Uchybienia sanitarne stwierdzono w 54 (10 %) spośród 545 skontrolowanych turnusów. Było to:
- 8 turnusów zorganizowanych w obiekcie hotelowym,
- 5 turnusów zorganizowanych w obiekcie używanym okazjonalnie do wypoczynku,
- 41 turnusów zorganizowanych w miejscu zamieszkania.
Uchybienia dotyczyły m. in:
- nieprawidłowości z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym:
- nieodpowiedniego stanu sanitarno-higienicznego i technicznego bloku żywienia (niewłaściwego stanu porządkowego i technicznego sprzętu kuchennego, braku bieżącej czystości w pomieszczeniach, braku środków do utrzymania higieny rąk);
- niewłaściwego sposobu przechowywania środków spożywczych lub po upływie terminu przydatności do spożycia;
- braku opracowanych lub wdrożonych procedur systemu HACCP i\lub GHP\GMP;
- niewłaściwego wykorzystania pomieszczeń kuchni i zaplecza;
- niewłaściwego stanu sanitarno-higienicznego i technicznego pomieszczeń wykorzystywanych na pobyt dzieci (zły stan techniczny ścian i podłóg, niewłaściwy stan porządkowy, brak sprawnej wentylacji, nienależyty stan techniczny boisk i terenów rekreacyjnych);
- braku dostępu do ciepłej lub niewłaściwa temperatura wody w pomieszczeniach sanitarnych;
- braku atestów i\lub certyfikatów na wyposażenie boisk sportowych i trenów rekreacyjnych;
- braku dokumentacji z badań do celów sanitarno-epidemiologicznych personelu;
- braku dokumentów dotyczących badań bakteriologicznych wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi;
- braku zgłoszenia wypoczynku w elektronicznej bazie MEN
W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości wydano 13 decyzji płatniczych oraz nałożono 16 mandatów karnych na łączną kwotę 4 850,00 złotych.
W odniesieniu do stanu zdrowia uczestników wypoczynku na skontrolowanych turnusach, na których wypoczywało 23 212 dzieci i młodzieży, odnotowano 5 przypadków infekcji, 52 ukąszenia przez owady, a także 11 urazów i 8 złamań kości.
Wyżywienie organizowane dla dzieci i młodzieży korzystającej z wypoczynku w miejscu zamieszkania zostało zapewnione w miarę posiadanych środków finansowych i warunków lokalowych. W tej formie wypoczynku dożywianie prowadziła zdecydowana większość – 302 ( niemal 93%) półkolonii na 326 skontrolowanych turnusów.
Oceniając przebieg tegorocznych wakacji można stwierdzić, że pomimo odnotowania pewnych nieprawidłowości, letni wypoczynek został dobrze przygotowany pod względem sanitarnym. Wyniki nadzoru wykazały, że organizatorzy starają się zapewnić dzieciom i młodzieży jak najlepsze warunki gwarantujące bezpieczny pobyt na turnusach wypoczynku.