Światowy Dzień Wody
22 marca 2024 r.
Bezpieczeństwo zdrowotne wody jest najważniejsze z punktu rozpatrywania aspektu dotyczącego jej spożycia przez ludzi. Woda dobrej jakości jest niezbędna dla utrzymania zdrowia i życia każdego człowieka.
Zagadnienie to zostało uregulowane prawnie poprzez dyrektywy i akty prawne. W Polsce obowiązującymi aktami prawnymi są:
- ustawa z dnia 7 czerwca 2001r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzeniu ścieków,
- rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
W powyższych dokumentach, m. in.:
- określono, że zbiorowe zaopatrzenie ludności w wodę jest zadaniem własnym gminy,
- zobowiązano przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne do zapewnienia zdolności posiadanych urządzeń wodociągowych do realizacji dostaw wody w wymaganej ilości i pod odpowiednim ciśnieniem oraz dostaw wody w sposób ciągły i niezawodny, a także do zapewnienia należytej jakości dostarczanej wody i prowadzenia regularnej kontroli wewnętrznej jakości wody,
- określono wymagania, jakim powinna odpowiadać woda do spożycia przez ludzi,
- powierzono nadzór nad jakością wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej przy ścisłej współpracy z podmiotami zaopatrującymi ludność w wodę.
Ludność powiatu przysuskiego zaopatrywana jest w wodę wyłącznie z ujęć podziemnych za pośrednictwem urządzeń wodociągowych znajdujących się w hydroforniach i stacjach uzdatniania wody.
Obowiązujące normy dla wody do spożycia najczęściej przekraczają parametry żelazo i mangan. W związku z tym woda jest poddana procesowi odżelaziania i odmanganiania w stacjach uzdatniania wody.
Dezynfekcja wody odbywa się okresowo, podchlorynem sodu (po awariach, remontach, przeprowadzonych działaniach naprawczych itp.).
Badania wody wykonywane są przez producentów wody oraz Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Przysusze zgodnie z częstotliwością i zakresem określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Częstotliwość poboru próbek wody w ciągu roku uzależniona jest od ilości produkowanej wody w m3/24h przez dany wodociąg.
Wszystkie badania muszą być wykonywane w laboratoriach o udokumentowanym systemie jakości prowadzonych badań wody, zatwierdzonym przez właściwego państwowego powiatowego lub państwowego granicznego inspektora sanitarnego.
Parametry mikrobiologiczne oceniane w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi:
- Bakterie grupy coli, Escherichia coli, Enterokoki, Ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 22°C.
Parametry fizyko-chemiczne oceniane w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi:
- barwa, mętność, smak, zapach, stężenie jonów wodoru (pH), przewodność elektryczna, azotyny, jon amonu, akrylamid, antymon, arsen, azotany, benzen, benzo(a)piren, bor, bromiany, chlorek winylu, chrom, cyjanki, 1,2-dichloroetan, fluorki, kadm, miedź, nikiel, ołów, pestycydy, suma pestycydów, rtęć, selen, suma trichloroetenu i tetrachloroetenu, suma wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, trihalometany – ogółem suma THM, glin, chlorki, mangan, siarczany, sód, utlenialność, żelazo, chlor wolny, magnez, twardość, bromodichlorometan, chloraminy, trichlorometan (chloroform).
Substancje promieniotwórcze monitorowane w wodzie: radon, tryt oraz izotopy radu: Ra-226 i Ra-228.
Bezpieczeństwo zdrowotne wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi to jeden z najważniejszych priorytetów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
p.o. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Przysusze mgr inż. Jolanta Wilk