W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Oddział Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Zakres obowiązków:

  1. Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
  2. Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem warunków bezpieczeństwa żywności w zakładach żywienia zbiorowego – nadzór nad jakością żywienia w restauracjach, stołówkach zakładowych, stołówkach szpitalnych, bufetach, stołówkach szkolnych i przedszkolnych, na koloniach, obozach, w domach wczasowych, w domach opieki społecznej, w zakładach małej gastronomii i wszystkich innych placówkach żywieniowych.
  3. Pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu w celu sprawdzenia przestrzegania przez przedsiębiorców kryteriów bezpieczeństwa żywności, a w szczególności sprawdzenie:
    • stosowania substancji dodatkowych i aromatów, 
    • poziomów substancji zanieczyszczających, 
    • pozostałości pestycydów, 
    • warunków napromieniania żywności, 
    • cech organoleptycznych.
  4. Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji kosmetyków i ich obrotu. 
  5. Pobieranie próbek kosmetyków do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli. 
  6. Podejmowanie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych - RASFF.  
  7. Podejmowanie działań mających na celu wycofanie z obrotu niebezpiecznych kosmetyków w ramach sieci systemu RAPEX. 
  8. Dochodzenie przy współudziale Sekcji Epidemiologii w przypadku zatruć pokarmowych oraz opracowywanie dokumentacji w tym zakresie. 
  9. Podejmowanie działań na rzecz polepszenia jakości zdrowotnej żywności i żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz warunków sanitarnych w zakładach sektora spożywczego. 
  10. Uczestniczenie w dopuszczeniu do użytku obiektów nowowybudowanych, zmodernizowanych, adaptowanych w całości lub części do działalności w zakresie produkcji, przetwórstwa, lub sprzedaży środków spożywczych. 
  11. Prowadzenie rejestru zakładów sektora spożywczego nadzorowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Pucku oraz uaktualnianie na bieżąco danych w nim zawartych. 
  12. Organizowanie, prowadzenie i uczestniczenie w szkoleniach wewnętrznych i zewnętrznych. 
  13. Opracowywanie planów pracy i zamierzeń Oddziału oraz sporządzanie sprawozdań z ich realizacji.
  14. Przygotowywanie decyzji w sprawie 
    • zatwierdzenia, 
    • warunkowego zatwierdzenia, 
    • przedłużenia warunkowego zatwierdzenia, 
    • zawieszenia zatwierdzenia,
    • cofnięcia zatwierdzenia 

zakładów działających w sektorze spożywczym (w tym środków transportu żywności) podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zlokalizowanych na terenie nadzorowanym przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Pucku.

Kontakt
Kierownik Oddziału
inż. Danuta Lachs

Telefon: 58 526 83 65
Telefon: 58 673 24 44
E-mail: zywnosc.psse.puck@sanepid.gov.pl

Materiały

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZAKŁADU i O WPIS DO REJESTRU
wniosek​_o​_zatwierdzenie​_zakładu​_i​_o​_wpis​_do​_rejestru.doc 0.04MB
WNIOSEK O WYKREŚLENIE ZAKŁADU Z REJESTRU
wniosek​_o​_wykreślenie​_zakładu​_z​_rejestru.doc 0.04MB
WNIOSEK O WPIS ZAKŁADU DO REJESTRU
wniosek​_o​_wpis​_zakładu​_do​_rejestru.doc 0.05MB
WNIOSEK O DOKONANIE ZMIAN W REJESTRZE
wniosek​_o​_dokonanie​_zmian​_w​_rejestrze.doc 0.04MB
Wniosek o wpis do wykazu zakładów wytwarzających produkty kosmetyczne
Wniosek​_o​_wpis​_do​_wykazu​_zakładów​_wytwarzających​_produkty​_kosmetyczne​_2.pdf 0.13MB
Wniosek o dokonanie zmian w wykazie zakładów wytwarzających produkty kosmetyczne
Wniosek​_o​_dokonanie​_zmian​_w​_wykazie​_zakładów​_wytwarzających​_produkty​_kosmetyczne.pdf 0.13MB
Wniosek o wykreślenie z rejestru zakładów wytwarzających produkty kosmetyczne
Wniosek​_o​_wykreślenie​_z​_rejestru​_zakładów​_wytwarzających​_produkty​_kosmetyczne.pdf 0.13MB
{"register":{"columns":[]}}