Oddział Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
Zakres obowiązków:
- Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
- Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem warunków bezpieczeństwa żywności w zakładach żywienia zbiorowego – nadzór nad jakością żywienia w restauracjach, stołówkach zakładowych, stołówkach szpitalnych, bufetach, stołówkach szkolnych i przedszkolnych, na koloniach, obozach, w domach wczasowych, w domach opieki społecznej, w zakładach małej gastronomii i wszystkich innych placówkach żywieniowych.
- Pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu w celu sprawdzenia przestrzegania przez przedsiębiorców kryteriów bezpieczeństwa żywności, a w szczególności sprawdzenie:
- stosowania substancji dodatkowych i aromatów,
- poziomów substancji zanieczyszczających,
- pozostałości pestycydów,
- warunków napromieniania żywności,
- cech organoleptycznych.
- Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji kosmetyków i ich obrotu.
- Pobieranie próbek kosmetyków do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli.
- Podejmowanie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych - RASFF.
- Podejmowanie działań mających na celu wycofanie z obrotu niebezpiecznych kosmetyków w ramach sieci systemu RAPEX.
- Dochodzenie przy współudziale Sekcji Epidemiologii w przypadku zatruć pokarmowych oraz opracowywanie dokumentacji w tym zakresie.
- Podejmowanie działań na rzecz polepszenia jakości zdrowotnej żywności i żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz warunków sanitarnych w zakładach sektora spożywczego.
- Uczestniczenie w dopuszczeniu do użytku obiektów nowowybudowanych, zmodernizowanych, adaptowanych w całości lub części do działalności w zakresie produkcji, przetwórstwa, lub sprzedaży środków spożywczych.
- Prowadzenie rejestru zakładów sektora spożywczego nadzorowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Pucku oraz uaktualnianie na bieżąco danych w nim zawartych.
- Organizowanie, prowadzenie i uczestniczenie w szkoleniach wewnętrznych i zewnętrznych.
- Opracowywanie planów pracy i zamierzeń Oddziału oraz sporządzanie sprawozdań z ich realizacji.
- Przygotowywanie decyzji w sprawie
- zatwierdzenia,
- warunkowego zatwierdzenia,
- przedłużenia warunkowego zatwierdzenia,
- zawieszenia zatwierdzenia,
- cofnięcia zatwierdzenia
zakładów działających w sektorze spożywczym (w tym środków transportu żywności) podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zlokalizowanych na terenie nadzorowanym przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Pucku.
Kontakt
Kierownik Oddziału
inż. Danuta Lachs
Telefon: 58 526 83 65
Telefon: 58 673 24 44
E-mail: zywnosc.psse.puck@sanepid.gov.pl
Materiały
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZAKŁADU i O WPIS DO REJESTRUwniosek_o_zatwierdzenie_zakładu_i_o_wpis_do_rejestru.doc 0.04MB WNIOSEK O WYKREŚLENIE ZAKŁADU Z REJESTRU
wniosek_o_wykreślenie_zakładu_z_rejestru.doc 0.04MB WNIOSEK O WPIS ZAKŁADU DO REJESTRU
wniosek_o_wpis_zakładu_do_rejestru.doc 0.05MB WNIOSEK O DOKONANIE ZMIAN W REJESTRZE
wniosek_o_dokonanie_zmian_w_rejestrze.doc 0.04MB Wniosek o wpis do wykazu zakładów wytwarzających produkty kosmetyczne
Wniosek_o_wpis_do_wykazu_zakładów_wytwarzających_produkty_kosmetyczne_2.pdf 0.13MB Wniosek o dokonanie zmian w wykazie zakładów wytwarzających produkty kosmetyczne
Wniosek_o_dokonanie_zmian_w_wykazie_zakładów_wytwarzających_produkty_kosmetyczne.pdf 0.13MB Wniosek o wykreślenie z rejestru zakładów wytwarzających produkty kosmetyczne
Wniosek_o_wykreślenie_z_rejestru_zakładów_wytwarzających_produkty_kosmetyczne.pdf 0.13MB