GRZYBIARZ MYLI SIĘ TYLKO RAZ
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Pułtusku informuje, że w Siedzibie PSSE w Pułtusku, ul. 3 Maja 20 trwa dyżur klasyfikatora grzybów i wydawanie atestów na świeże grzyby.
Prosimy o zgłaszanie się w sezonie zbierania grzybów w poniedziałki i środy
w godz. 8.00-10.00.
ABC GRZYBIARZA
- Zbieramy tylko te grzyby, których jesteśmy absolutnie pewni, że są jadalne.
- Nie wolno rozpoznawać trujących gatunków grzybów na podstawie ich gorzkiego smaku - gatunki śmiertelnie trujące mają przeważnie smak przyjemny, słodkawy.
- Nie należy zbierać grzybów zbyt młodych, ponieważ nie wszystkie cechy potrzebne do identyfikacji mogą być u nich wykształcone.
- Najwięcej gatunków trujących występuje wśród grzybów blaszkowych. Uważajmy na nie.
- Grzyby należy wykręcać z podłoża, a miejsce po nich przykrywać mchem lub ściółką leśną, dzięki czemu zapobiegniemy wysychaniu grzyba.
- Grzyby wkładajmy najlepiej do koszyków wiklinowych, nigdy zaś do toreb foliowych, gdzie na pewno się pokruszą i być może nabiorą (niektóre gatunki) szkodliwych dla naszego zdrowia właściwości.
- Nie zbieramy grzybów znajdujących się pod ochroną prawną i nie niszczmy grzybów niejadalnych i trujących.