W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Oddział Higieny Żywności i Żywienia

  1.   Do zadań oddziału Higieny Żywności i Żywienia  w dziale Nadzoru Bieżącego – należy w szczególności:
  1. nadzór nad higieną produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywności oraz warunkami żywienia zbiorowego;
  2. prowadzenie postępowania i dokumentacji w sprawach rejestracji, zatwierdzania, warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego zatwierdzenia, zawieszenia oraz cofania zatwierdzenia zakładów, które między innymi:
  1. produkują i wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego lub tylko ją wprowadzają,
  2. wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej,
  3. produkują lub wprowadzają do obrotu żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego, o której mowa w art. 1 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. UE. L. z 2004 r. Nr 139, str. 55 z późn. zm.), z wyłączeniem zakładów prowadzących rolniczy handel detaliczny, z zastrzeżeniem art. 73 ust. 6 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r.  o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2019 r. poz. 1252 z późn. zm.[1])

  oraz - przygotowywanie w tych sprawach projektów decyzji administracyjnych i  prowadzenie rejestru zakładów;

  1. nadzór nad warunkami zdrowotnymi produkcji materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, produktami  kosmetycznymi oraz innych wyrobów mogących mieć wpływ na zdrowie ludzi;
  2. nadzór nad przestrzeganiem przepisów z dnia 4 października 2018 r. o produktach kosmetycznych ( Dz.U. z 2018 r. poz.2227) oraz przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. dotyczącego produktów kosmetycznych ( wersja przekształcona) ( Dz.Urz. UE L 342 z 22.12.2009 r.str.59, z późn.zm.)                          w zakresie przestrzegania obowiązku prawidłowego oznakowania, o którym mowa w art. 19 tego rozporządzenia;
  3. prowadzenie działań i dokumentacji związanej  z  systemem RASFF( System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach) oraz systemem RAPEX (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Nieżywnościowych);
  4. praktyczne wykorzystanie systemu informatycznego ”System bezpieczeństwa żywności” dla prowadzenia baz danych o podmiotach gospodarczych będących pod nadzorem dokumentowanie wyników z przeprowadzonych kontroli.
  5. praca w systemie informatycznym EPI BAZA /Moduł Bezpieczeństwa Żywności/ oraz obserwacja i przeprowadzanie kontroli podmiotów rejestrujących się do systemu TRACES-NT.
  6. podejmowanie działań dotyczących wprowadzanych po raz pierwszy na rynek krajowy suplementów diety, środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz nadzoru nad żywnością modyfikowaną genetycznie (GMO), z uwzględnieniem zaleceń Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Warszawie i Głównego Inspektora Sanitarnego w tym zakresie;
  7. współudział w dochodzeniach i likwidacji przyczyn ognisk zatruć i zakażeń pokarmowych;
  8.  ocena prawidłowości sposobu żywienia wybranych grup ludności i rozwijanie działań zmierzających do racjonalizacji żywienia;
  9.  realizacja zadań wynikających z porozumień z Inspekcją Weterynaryjną, Państwową Inspekcją Farmaceutyczną, Państwową Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Państwową Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych;
  10.  współpraca z jednostkami zajmującymi się ochroną zdrowia, inspekcjami,  odpowiednimi komórkami  organizacyjnymi  Wojewódzkiej   Stacji  Sanitarno- Epidemiologicznej w Warszawie oraz innymi komórkami organizacyjnymi Powiatowej Stacji, organami samorządu terytorialnego w zakresie określonym przez ustawę  o Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
  11.   analiza zagrożeń zdrowotnych w oparciu o uzyskane materiały z działalności kontrolnej, badania laboratoryjne oraz podejmowanie stosownych działań prozdrowotnych;
  12.   pobieranie  próbek żywności, produktów kosmetycznych, materiałów                     i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz innych wyrobów mogących mieć wpływ na zdrowie ludzi, zgodnie z  rocznym planem  pobierania próbek w ramach urzędowej kontroli i monitoringu;
  13.  sporządzanie analiz i opracowań dotyczących warunków sanitarnych i higienicznych produkcji, obrotu i jakości zdrowotnej żywności, produktów kosmetycznych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu  z żywnością oraz innych wyrobów mogących mieć wpływ na zdrowie ludzi;
  14.  rozpatrywanie wniosków i interwencji konsumentów;
  15.  prowadzenie  działalności w zakresie promocji zdrowia.
{"register":{"columns":[]}}