Oddział Higieny Żywności i Żywienia
- Do zadań oddziału Higieny Żywności i Żywienia w dziale Nadzoru Bieżącego – należy w szczególności:
- nadzór nad higieną produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywności oraz warunkami żywienia zbiorowego;
- prowadzenie postępowania i dokumentacji w sprawach rejestracji, zatwierdzania, warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego zatwierdzenia, zawieszenia oraz cofania zatwierdzenia zakładów, które między innymi:
- produkują i wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego lub tylko ją wprowadzają,
- wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej,
- produkują lub wprowadzają do obrotu żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego, o której mowa w art. 1 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. UE. L. z 2004 r. Nr 139, str. 55 z późn. zm.), z wyłączeniem zakładów prowadzących rolniczy handel detaliczny, z zastrzeżeniem art. 73 ust. 6 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2019 r. poz. 1252 z późn. zm.[1])
oraz - przygotowywanie w tych sprawach projektów decyzji administracyjnych i prowadzenie rejestru zakładów;
- nadzór nad warunkami zdrowotnymi produkcji materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, produktami kosmetycznymi oraz innych wyrobów mogących mieć wpływ na zdrowie ludzi;
- nadzór nad przestrzeganiem przepisów z dnia 4 października 2018 r. o produktach kosmetycznych ( Dz.U. z 2018 r. poz.2227) oraz przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. dotyczącego produktów kosmetycznych ( wersja przekształcona) ( Dz.Urz. UE L 342 z 22.12.2009 r.str.59, z późn.zm.) w zakresie przestrzegania obowiązku prawidłowego oznakowania, o którym mowa w art. 19 tego rozporządzenia;
- prowadzenie działań i dokumentacji związanej z systemem RASFF( System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach) oraz systemem RAPEX (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Nieżywnościowych);
- praktyczne wykorzystanie systemu informatycznego ”System bezpieczeństwa żywności” dla prowadzenia baz danych o podmiotach gospodarczych będących pod nadzorem dokumentowanie wyników z przeprowadzonych kontroli.
- praca w systemie informatycznym EPI BAZA /Moduł Bezpieczeństwa Żywności/ oraz obserwacja i przeprowadzanie kontroli podmiotów rejestrujących się do systemu TRACES-NT.
- podejmowanie działań dotyczących wprowadzanych po raz pierwszy na rynek krajowy suplementów diety, środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz nadzoru nad żywnością modyfikowaną genetycznie (GMO), z uwzględnieniem zaleceń Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Warszawie i Głównego Inspektora Sanitarnego w tym zakresie;
- współudział w dochodzeniach i likwidacji przyczyn ognisk zatruć i zakażeń pokarmowych;
- ocena prawidłowości sposobu żywienia wybranych grup ludności i rozwijanie działań zmierzających do racjonalizacji żywienia;
- realizacja zadań wynikających z porozumień z Inspekcją Weterynaryjną, Państwową Inspekcją Farmaceutyczną, Państwową Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Państwową Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych;
- współpraca z jednostkami zajmującymi się ochroną zdrowia, inspekcjami, odpowiednimi komórkami organizacyjnymi Wojewódzkiej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Warszawie oraz innymi komórkami organizacyjnymi Powiatowej Stacji, organami samorządu terytorialnego w zakresie określonym przez ustawę o Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
- analiza zagrożeń zdrowotnych w oparciu o uzyskane materiały z działalności kontrolnej, badania laboratoryjne oraz podejmowanie stosownych działań prozdrowotnych;
- pobieranie próbek żywności, produktów kosmetycznych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz innych wyrobów mogących mieć wpływ na zdrowie ludzi, zgodnie z rocznym planem pobierania próbek w ramach urzędowej kontroli i monitoringu;
- sporządzanie analiz i opracowań dotyczących warunków sanitarnych i higienicznych produkcji, obrotu i jakości zdrowotnej żywności, produktów kosmetycznych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz innych wyrobów mogących mieć wpływ na zdrowie ludzi;
- rozpatrywanie wniosków i interwencji konsumentów;
- prowadzenie działalności w zakresie promocji zdrowia.