W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczne wakacje - #latozsanepidem #twojezdrowiewtwoichrękach Czym są choroby brudnych rąk?

13.07.2023

Logo_dzień_4

Brudne ręce są przyczyną licznych chorób, a w niektórych regionach świata nawet śmierci. Wystarczy odruchowo dotknąć nieumytymi rękami okolic oczu, nosa czy ust i jesteśmy narażeni na ogromne ryzyko infekcji. Staranne mycie rąk mydłem i wodą, zwłaszcza przed posiłkiem oraz po skorzystaniu z toalety, może spowodować ograniczenie liczby przypadków biegunki prawie o połowę, a infekcji dróg oddechowych o 25%. 

Mycie rąk to prosty i skuteczny sposób by zatrzymać rozprzestrzenianie się zakażeń, niestety często jest bagatelizowany. Przede wszystkim mycie rąk pozwala usunąć z ich powierzchni bakterie, wirusy i  grzyby odpowiadające za cały szereg groźnych chorób brudnych rąk.

Przykładowe drobnoustroje znajdujące się na dłoniach:

 

  • wirusy przeziębienia i grypy,
  • wirusy opryszczki,
  • wirusy żółtaczki pokarmowej,
  • wirusy HAV,
  • jaja glisty ludzkiej,
  • jaja owsików,
  • jaja tasiemca,
  • rotawirusy,
  • bakteria pałeczka salmonelli,
  • bakteria gronkowca złocistego.

 

Najbardziej narażone na rozwój chorób są niemowlęta, dzieci w wieku żłobkowym, przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ponieważ ich odporność jest niedostatecznie rozwinięta, a przy tym ich kontakt z zarazkami jest największy. Nigdy nie wolno lekceważyć nawet najmniejszych objawów, zwłaszcza u dzieci, które są najbardziej narażone na zakażenie i potrzebują silnej ochrony. Podobne ryzyko występuje u osób dorosłych nie stosujących się do zalecanych zasad codziennej higieny osobistej, prawidłowego mycia żywności.

Brudne ręce są źródłem chorób takich jak:

 

  • wirusowe zapalenie wątroby typu A (żółtaczka pokarmowa),
  • tasiemczyca,
  • salmoneloza,
  • czerwonka bakteryjna,
  • owsica,
  • świerzb.

 

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

Grafika opracowana przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Olsztynie

 

{"register":{"columns":[]}}