W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczne wakacje #latozsanepidem Pleśń

31.08.2023

plesn

Sezon na owoce i warzywa w pełni. Świeże produkty to pyszne i zdrowe urozmaicenie naszej diety. W przypadku, kiedy np. na pomidorze czy śliwce pojawi się plamka pleśni, "jedzenie należy wyrzucić w całości". Pleśń wytwarza toksyny niebezpieczne dla naszego zdrowia. Nie wystarczy odkroić spleśniałej części! Zjedzenie reszty produktu grozi zatruciem.

Dlaczego pleśń jest niebezpieczna?

Pleśń powstająca na uszkodzonych i psujących się warzywach i owocach w postaci białego, szarego lub zielonkawego nalotu. To grzyb, który rozwija się na nieprawidłowo przechowywanych produktach.

Pleśń wytwarza toksyny niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Pleśń zazwyczaj osadza się na: warzywach, owocach, płatkach zbożowych, orzechach i nasionach, mięsie i przetworach mlecznych. Grzyby pleśniowe posiadają mikotoksyny, z których najbardziej niebezpieczne to:

  • aflatoksyna,
  • patulina,
  • zearalenon,
  • fumonizyny,
  • ochratoksyna A,
  • deoksyniwalenol.

Substancje te obecne są nie tylko w widocznej, zepsutej części potrawy, ale znajdują się również w całym zaatakowanym pleśnią warzywie czy owocu. Wnikają one bowiem w głąb produktu, a widoczna na powierzchni pleśń jest jedynie wykwitem grzybni, której niewidoczne gołym okiem „korzenie” są w środku owocu czy warzywa. Nie wystarczy więc odkroić zepsutą część, ponieważ zjedzenie takiego produktu zagraża twojemu zdrowiu i może spowodować zatrucie.

Objawy zatrucia to nie tylko alergie czy problemy trawienne, takie jak nudności, biegunki i wymioty, ale dużo poważniejsze konsekwencje działania toksyn na cały organizm.

Zatrucie pleśnią może spowodować:

  • uszkodzenie wątroby, skóry i błon śluzowych,
  • zaburzenia funkcjonowania układu krwionośnego, nerwowego, pokarmowego i nerek,
  • obrzęki płuc,
  • u kobiet w ciąży mogą spowodować poronienie lub uszkodzenie płodu.

 

Źródła: Główny Inspektorat Sanitarny, Ministerstwo Zdrowia

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}