Bezpieczne wakacje #latozsanepidem Pleśń
31.08.2023
Sezon na owoce i warzywa w pełni. Świeże produkty to pyszne i zdrowe urozmaicenie naszej diety. W przypadku, kiedy np. na pomidorze czy śliwce pojawi się plamka pleśni, "jedzenie należy wyrzucić w całości". Pleśń wytwarza toksyny niebezpieczne dla naszego zdrowia. Nie wystarczy odkroić spleśniałej części! Zjedzenie reszty produktu grozi zatruciem.
Dlaczego pleśń jest niebezpieczna?
Pleśń powstająca na uszkodzonych i psujących się warzywach i owocach w postaci białego, szarego lub zielonkawego nalotu. To grzyb, który rozwija się na nieprawidłowo przechowywanych produktach.
Pleśń wytwarza toksyny niebezpieczne dla naszego zdrowia.
Pleśń zazwyczaj osadza się na: warzywach, owocach, płatkach zbożowych, orzechach i nasionach, mięsie i przetworach mlecznych. Grzyby pleśniowe posiadają mikotoksyny, z których najbardziej niebezpieczne to:
- aflatoksyna,
- patulina,
- zearalenon,
- fumonizyny,
- ochratoksyna A,
- deoksyniwalenol.
Substancje te obecne są nie tylko w widocznej, zepsutej części potrawy, ale znajdują się również w całym zaatakowanym pleśnią warzywie czy owocu. Wnikają one bowiem w głąb produktu, a widoczna na powierzchni pleśń jest jedynie wykwitem grzybni, której niewidoczne gołym okiem „korzenie” są w środku owocu czy warzywa. Nie wystarczy więc odkroić zepsutą część, ponieważ zjedzenie takiego produktu zagraża twojemu zdrowiu i może spowodować zatrucie.
Objawy zatrucia to nie tylko alergie czy problemy trawienne, takie jak nudności, biegunki i wymioty, ale dużo poważniejsze konsekwencje działania toksyn na cały organizm.
Zatrucie pleśnią może spowodować:
- uszkodzenie wątroby, skóry i błon śluzowych,
- zaburzenia funkcjonowania układu krwionośnego, nerwowego, pokarmowego i nerek,
- obrzęki płuc,
- u kobiet w ciąży mogą spowodować poronienie lub uszkodzenie płodu.
Źródła: Główny Inspektorat Sanitarny, Ministerstwo Zdrowia