W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Czytamy etykiety

20.05.2024

Etykiety

Aby konsument mógł podjąć świadomą decyzję o zakupie produktu żywnościowego lub napoju, etykieta musi posiadać niezbędne informacje.

Wymagane informacje muszą być:

  • rzetelne;
  • dobrze widoczne i łatwe do zrozumienia;
  • niewprowadzające w błąd;
  • nieusuwalne.

Na etykiecie musi się znajdować:

  • nazwa żywności;
  • wykaz składników (w tym wszelkie dodatki);
  • informacje o alergenach - wszystkie występujące alergeny muszą być podkreślone w wykazie składników, przy użyciu innej czcionki, rozmiaru litery lub koloru tła;
  • wykaz składników jest poprzedzony nagłówkiem, który zawiera wyraz „składniki", musi obejmować wszystkie składniki środka spożywczego: w malejącej kolejności ich masy;
  • ilość określonych składników;
  • data (data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia);
  • kraj pochodzenia;
  • nazwa i adres podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo spożywcze w UE lub importera;
  • ilość netto;
  • wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia;
  • w razie potrzeby, instrukcję użycia;
  • zawartość alkoholu w odniesieniu do napojów (jeżeli jest większa niż 1,2 proc.)
  • informacja o wartości odżywczej;
  • zgodnie z prawem UE lub prawem krajowym niektóre produkty spożywcze mogą również zawierać specjalne ostrzeżenia dotyczące np. składników, które nie są zalecane do spożycia przez dzieci takich jak kofeina.

Źródło: https://europa.eu/youreurope/business/product-requirements/food-labelling/general-rules/index_pl.htm

{"register":{"columns":[]}}