Czytamy etykiety
20.05.2024
Aby konsument mógł podjąć świadomą decyzję o zakupie produktu żywnościowego lub napoju, etykieta musi posiadać niezbędne informacje.
Wymagane informacje muszą być:
- rzetelne;
- dobrze widoczne i łatwe do zrozumienia;
- niewprowadzające w błąd;
- nieusuwalne.
Na etykiecie musi się znajdować:
- nazwa żywności;
- wykaz składników (w tym wszelkie dodatki);
- informacje o alergenach - wszystkie występujące alergeny muszą być podkreślone w wykazie składników, przy użyciu innej czcionki, rozmiaru litery lub koloru tła;
- wykaz składników jest poprzedzony nagłówkiem, który zawiera wyraz „składniki", musi obejmować wszystkie składniki środka spożywczego: w malejącej kolejności ich masy;
- ilość określonych składników;
- data (data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia);
- kraj pochodzenia;
- nazwa i adres podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo spożywcze w UE lub importera;
- ilość netto;
- wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia;
- w razie potrzeby, instrukcję użycia;
- zawartość alkoholu w odniesieniu do napojów (jeżeli jest większa niż 1,2 proc.)
- informacja o wartości odżywczej;
- zgodnie z prawem UE lub prawem krajowym niektóre produkty spożywcze mogą również zawierać specjalne ostrzeżenia dotyczące np. składników, które nie są zalecane do spożycia przez dzieci takich jak kofeina.
Źródło: https://europa.eu/youreurope/business/product-requirements/food-labelling/general-rules/index_pl.htm