Dekalog Grzybiarza
13.05.2024
Już pojawiają się pierwsze grzyby, warto więc przypomnieć zasady, którymi należy kierować się podczas grzybobrania.
1. Nie zbieraj grzybów jeśli ich nie znasz.
Pamiętaj o tym i nie zbieraj grzybów, których nie znasz. Jeśli co do jakiś nie jesteś pewny, to również lepiej zostawić je w lesie bardziej doświadczonym od nas grzybiarzom.
2. Do koszyka wkładaj te grzyby, co do których jesteś pewien.
Pamiętaj, że wiele grzybów trujących może przypominać grzyby jadalne. Jednym z koronnych przykładów jest muchomor zielonkawy, którego zjedzenie jest śmiertelne, a podobny jest do kani.
3. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe – z „siateczką” od spodu kapelusza
Grzyby rurkowe to borowiki, podgrzybki, koźlarze, maślaki.
4. Nie korzystaj z foliowych reklamówek.
Gdy wybieramy się na grzybobranie zwykle spędzamy na nim kilka godzin. Jeśli zamkniemy zebrane podczas niego grzyby w foliowym worku, to zarówno stracą one na wyglądzie, jak i na smaku.
Dlatego grzyby najlepiej jest zbierać do koszyka. Zapewnia on wentylację grzybom z każdej ze stron.
5. Nie wyrywaj grzybni, wyrosną z niej nowe grzyby.
Zbierając grzyby delikatnie wykręcamy je, a następnie ściółką leśną zakrywamy grzybnię.
6. Nie rozkopuj ściółki - nie niszcz grzybni.
Grzybnia jest bardzo ważnym elementem grzyba i wie o tym każdy doświadczony grzybiarz. Dlatego grzybów nie należy wyrywać.
7. Unikaj grzybów zbyt małych – trudno rozpoznać czy są blaszkowe czy nie!
8. Nie podawaj grzybów małym dzieciom!
Dzieciom poniżej 12 roku życia nie należy jednak dawać grzybów do spożycia.
Otóż raz, że musimy mieć pewność, że grzyby są jadalne. Nie wszystkie grzyby niejadalne nas zabiją, ale mogą przyprawić nas o ostre objawy zatrucia. W przypadku dziecka, którego masa ciała jest mniejsza, taka sama ilość grzybów zadziała silniej.
Po drugie, grzyby są ciężkostrawne, a organizm dziecka nie produkuje jeszcze tych samych enzymów trawiennych co u dorosłego człowieka. Dlatego u dziecka problemy mogą pojawić się nawet po zjedzeniu jadalnych grzybów.
9. Nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła.
10. Nie identyfikuj grzybów próbując ich!
Ten trik chociaż powtarzany jest od pokoleń, po prostu nie działa. Nie sprawdzicie w ten sposób czy grzyb jest jadalny czy nie. Mit głosi, że grzyby jadalne są gorzkie w smaku. Niestety to jedynie mit. Muchomor sromotnikowy nie jest gorzki w smaku, wręcz przeciwnie. Nie tylko w ten sposób nie dowiemy się czy grzyb jest trujący, ale też możemy sobie zaszkodzić, zabrać go do domu i zjeść.
Źródło: Ministerstwo Zdrowia, Główny Inspektorat Sanitarny