Jakie przekąski zabrać ze sobą na stok narciarski?
18.01.2024
Przekąski na stoku, najlepiej żeby składały się z węglowodanów złożonych, które dostarczą dużą dawkę energii, odpowiednią ilości białka, które wzmocni mięśnie i kości oraz sporej ilości wody, która uchroni przed odwodnieniem spowodowanym intensywnym wysiłkiem.
Orzechy
Dostarczają kalorii, a także innych składników odżywczych takich jak: białko, żelazo, potas, witaminy z grupy B oraz magnez. Zawierają tłuszcze, obfitujące w nienasycone kwasy tłuszczowe, o właściwościach przeciwzakrzepowych i obniżających poziom złego cholesterolu we krwi. Dodatkowym plusem dla narciarza, jest to, że są lekkie i małe, zmieszczą się do kieszeni.
Suszone owoce
Suszone owoce posiadają witaminy z grup B, C i E, żelazo, potas oraz błonnik. Jednocześnie dostarczają dużo energii. Najpopularniejsze są rodzynki, które znajdziemy w mieszankach bakaliowych, ale doskonałe na stok są też figi, morele, suszone jabłka i banany.
Batoniki zbożowe
Zawierają składniki odżywcze takie jak białko, fosfor, cynk, krzem, fluor, wapń, potas, witaminy z grupy B oraz błonnik. Dzięki temu oprócz energii dostarczą wartościowe składniki.
Świeże owoce
Banan dostarcza mnóstwa potrzebnych kalorii i witamin. Doskonale zaspokaja głód, to najbardziej kaloryczny owoc. Na stok warto zabrać również jabłka i mandarynki.