W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Pięć kroków do bezpieczniejszej żywności

17.04.2024

LOGO_5_kroków

Czy istnieją zasady higieny żywności; których mogę przestrzegać w domu, aby zapewnić bezpieczeństwo mojej rodzinie?

Należy pamiętać o kilku praktycznych zasadach; które koncentrują się na utrzymywaniu wszystkiego w czystości, odpowiednim przechowywaniu i dokładnym gotowaniu żywności. Ważne jest również; aby rozdzielać żywność przyrządzoną od tej surowej.

Światowa Organizacja Zdrowia opracowała bardzo przydatną listę kontrolną:

  • Utrzymuj czystość
    • Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania;
    • Myj ręce po wyjściu z toalety;
    • Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności;
    • Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami;
  • Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
    • Oddzielaj surowe mięso; drób; owoce morza od innej żywności;
    • Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów; np. noży i desek do krojenia;
    • Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach; tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną;
  • Gotuj dokładnie
    • Gotuj dokładnie; przede wszystkim mięso; drób; jaja i owoce morza;
    • Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak; aby zyskać pewność; że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu; musisz mieć pewność; że soki z wnętrza tych produktów są czyste-nie różowe;
    • Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C;
  • Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
    • Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny;
    • Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C);
    • Utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem;
    • Nie przechowuj żywności zbyt długo; nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce;
    • Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych);
  • Używaj bezpiecznej wody i żywności
    • Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom; aby stała się ona bezpieczna;
    • Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność;
    • Wybieraj żywność; która została przygotowana tak; aby była bezpieczna; np. pasteryzowane mleko;
    • Myj owoce i warzywa; szczególnie jeśli jesz je na surowo;
    • Nie jedz żywności; która utraciła już datę przydatności do spożycia.

Źródło: https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/food-hygiene

{"register":{"columns":[]}}