Pięć kroków do bezpieczniejszej żywności
17.04.2024
Czy istnieją zasady higieny żywności; których mogę przestrzegać w domu, aby zapewnić bezpieczeństwo mojej rodzinie?
Należy pamiętać o kilku praktycznych zasadach; które koncentrują się na utrzymywaniu wszystkiego w czystości, odpowiednim przechowywaniu i dokładnym gotowaniu żywności. Ważne jest również; aby rozdzielać żywność przyrządzoną od tej surowej.
Światowa Organizacja Zdrowia opracowała bardzo przydatną listę kontrolną:
- Utrzymuj czystość
- Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania;
- Myj ręce po wyjściu z toalety;
- Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności;
- Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami;
- Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
- Oddzielaj surowe mięso; drób; owoce morza od innej żywności;
- Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów; np. noży i desek do krojenia;
- Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach; tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną;
- Gotuj dokładnie
- Gotuj dokładnie; przede wszystkim mięso; drób; jaja i owoce morza;
- Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak; aby zyskać pewność; że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu; musisz mieć pewność; że soki z wnętrza tych produktów są czyste-nie różowe;
- Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C;
- Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
- Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny;
- Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C);
- Utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem;
- Nie przechowuj żywności zbyt długo; nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce;
- Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych);
- Używaj bezpiecznej wody i żywności
- Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom; aby stała się ona bezpieczna;
- Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność;
- Wybieraj żywność; która została przygotowana tak; aby była bezpieczna; np. pasteryzowane mleko;
- Myj owoce i warzywa; szczególnie jeśli jesz je na surowo;
- Nie jedz żywności; która utraciła już datę przydatności do spożycia.
Źródło: https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/food-hygiene