W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Produkty pełnoziarniste

27.09.2023

logo_pełnoziarniste

Produkty zbożowe – niezbędny element prawidłowo zbilansowanej diety. Tylko jak w gąszczu produktów na sklepowych półkach wybrać te najlepsze? Najbogatsze w składniki odżywcze i najkorzystniej działające na nasz organizm? Asortyment produktów zbożowych zdaje się powiększać niemalże każdego dnia. Jak się w tym wszystkim odnaleźć, jakie produkty wybierać w trosce o swoje zdrowie, wygląd i samopoczucie?

Zasada jest prosta: wybieraj niskoprzetworzone produkty zbożowe. Im mniej przetworzony produkt, tym bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy. Wysoko przetworzone produkty często zawierają liczne dodatki, które nie sprzyjają zachowaniu zdrowia i szczupłej sylwetki.

Pamiętaj: produkty zbożowe stanowią istotne źródło błonnika pokarmowego. Odpowiednie spożycie błonnika pomaga w redukcji nadmiernej masy ciała i sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki. Co więcej, błonnik korzystnie wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia i wybranych chorób nowotworowych.

Wprowadź do swojej codziennej diety produkty pełnoziarniste:

  • kasze gruboziarniste (np. kasza gryczana, pęczak), 
  • płatki owsiane zwykłe, 
  • ryż brązowy, makarony pełnoziarniste,
  • mąki razowe,
  •  chleb żytni pełnoziarnisty, razowy, graham.

Produkty te zawierają znacznie więcej błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, a także wielu składników mineralnych, np. magnezu, cynku, fosforu, niż ich „białe” odpowiedniki.

Ciekawostka! Uważaj na barwione pieczywo. Chleb i bułeczki o kolorze miodowo-brązowym są prawdopodobnie barwione – jest to białe pieczywo wyprodukowane z oczyszczonej mąki z dodatkiem np. brązowego karmelu, czyli dodatkowej porcji cukru! Kupując pieczywo w piekarni, zapytaj o jego skład, lub sprawdź go na stronie internetowej swojej piekarni. 

Źródło:  Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}