Sezon Grzybowy
07.11.2020
PAŃSTWOWY POWIATOWY INSPEKTOR SANITARNY W PYRZYCACH INFORMUJE IŻ MOŻLIWE JEST UZYSKANIE BEZPŁATNYCH PORAD W ZAKRESIE IDENTYFIKACJI GRZYBÓW ORAZ UZYSKANIA ATESTU NA ŚWIEŻE GRZYBY
Atest na grzyby świeże można uzyskać w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Pyrzycach ul. Młodych techników 5a, 74-200 Pyrzyce po uprzednim kontakcie telefonicznym
Klasyfikacji będą poddane grzyby tylko, gdy zostaną dostarczone w ciągu 12 godzin od zbioru, w całości, posegregowane umieszczone w przewiewnych pojemnikach np. koszach.
GRZYBY DOSTARCZONE W POSTACI SUSZONEJ, ZAMARYNOWANEJ LUB PRZECHOWYWANE W TOREBKACH FOLIOWYCH NIE ZOSTANĄ PODDANE OCENIE.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 17 maja 2011 roku w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2011 r. nr 115, poz. 672), zmienionym przez rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 02 lipca 2018 roku zmieniającym rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. z 2018 r. poz. 1281) grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, świeże i suszone, pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach pod warunkiem uzyskania atestu grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów.