Stanowisko Pracy ds. Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku
Stanowisko pracy ds. Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
Barbara Skrzypczak
Alicja Jakubów
Bożena Caryk
Karolia Paluch
Eliza Regina Matkowska
e-mail: hz.psse.pyrzyce@sanepid.gov.pl
Do zadań Stanowiska Pracy ds. Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku należy:
- kontrola i nadzór sanitarny warunków produkcji, przechowywania, obrotu i jakości zdrowotnej środków spożywczych, kosmetyków, używek oraz przedmiotów użytku mających wpływ na zdrowie człowieka;
- kontrola procesów technologicznych i receptur w zakresie niezbędnym dla ochrony zdrowia ludzkiego.
Zadania swoje Stanowisko realizuje przez:
- sprawowanie nadzoru sanitarnego nad zakładami produkcyjnymi i wprowadzającymi do obrotu środki spożywcze, używki i przedmioty użytku oraz nad środkami transportu, służącymi do przewozu żywności;
- wydawanie postanowień zabezpieczających środki spożywcze w przypadkach uzasadnionego podejrzenia, co do zdrowotnej jakości tych środków, do czasu przeprowadzenia potrzebnych badań;
- nadzór nad warunkami sprzedaży grzybów;
- sprawowanie nadzoru sanitarnego nad żywnością importowaną;
- udział w zwalczaniu chorób szerzących się drogą pokarmową i opracowywanie ognisk zatruć pokarmowych;
- pobieranie prób środków spożywczych i przedmiotów użytku zgodnie z ustalonym planem;
- prowadzenie postępowania administracyjno-egzekucyjnego w zakresie zagadnień dot. higieny żywienia, żywności i przedmiotów użytku i kosmetyków;
- udzielanie instruktażów pracownikom kontrolowanych obiektów;
- opracowanie materiałów dotyczących stanu sanitarnego oraz informacji do jednostek gospodarczych;
- ocenę działania służb kontroli wewnętrznej z zakładach żywienia, żywności i przedmiotów użytku oraz ocena i analiza systemu GHP, GMP, HACCP;
- nadzór sanitarny nad handlem obwoźnym, targowiskami i imprezami okolicznościowymi:
- działania w ramach funkcjonującego Systemu Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (System RASFF);
- opiniowanie i nadzór nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia w obiektach szkolnych;
- nadzór nad nową żywnością, w tym GMO.