Stwierdzenie zawartości białka soi w parówkach z szynki
06.10.2023
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności białka soi w parówkach uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku i poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii ww. wyrobu. Podjął działania w celu zidentyfikowania źródła zanieczyszczenia białkiem soi.
Organ Inspekcji Weterynaryjnej prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.
Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Szczegółowe informacje znajdują się na stronie gov.pl: https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-stwierdzenie-zawartosci-bialka-soi-w-parowkach-z-szynki