Owoce i warzywa
06.09.2023
Regularne jedzenie warzyw i owoców wpływa pozytywnie na zdrowie. W nauce o żywieniu przybyło wiele nowych dowodów na to, że warzywa i owoce powinny być podstawą zdrowego żywienia – dlatego też w dalszym ciągu umieszczane są one w pierwszym piętrze Piramidy dotyczącej żywienia. Owoce i warzywa są cennym źródłem witamin, minerałów, błonnika, antyoksydantów, fitoestrogenów, beta-karotenu, jak również kwasu foliowego i innych dobrych dla zdrowia składników. Ich spożywanie jest istotne dla prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży oraz w zapobieganiu otyłości i innych chorób, zapobiega również powstawaniu wad zgryzu u dzieci, a nawet wywiera korzystny wpływ na zmniejszenie objawów depresji oraz poprawę nastroju i uczucia zadowolenia z życia.
Zaleca się aby spożywać przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie.
Najwięcej wartości odżywczej znajduje się w świeżych warzywach i owocach, ale można je spożywać także w formie gotowanej i suszonej, a także w formie soków czy koktajli. W jadłospisie powinna być zachowana odpowiednia proporcja warzyw do owoców (3/4 do 1/4). Przynajmniej połowę dziennej ilości warzyw i owoców należy spożywać w postaci surowej.
Im więcej różnorodnych zjadanych owoców i warzyw, tym więcej dobroczynnych składników dostarczamy do naszego organizmu.
Warto zastosować prostą zasadę, by zwiększyć tę różnorodność – codziennie jedz warzywa i owoce ze wszystkich grup kolorystycznych np.
- zielone – np. szpinak, brokuł, brukselka, kiwi
- czerwone – np. burak, papryka, pomidor, truskawki, jabłko
- fioletowe – np. bakłażan, śliwki, borówki
- pomarańczowe – np. marchew, dynia, pomarańcze
- białe – np. cebula, por, czosnek