Wycofanie określonej partii konserw rybnych zanieczyszczonych histaminą
11.07.2023
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez hiszpańską firmę Consorcio Español Conservero S.A. wycofaniu kilku partii konserw rybnych zawierających anchois, ze względu na potencjalne przekroczenie dopuszczalnego poziomu histaminy.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z zaangażowanymi podmiotami prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitorują proces wycofywania produktu.
Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktu. Spożycie produktu o podanych w komunikacie numerach partii może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów.
Szczegółowe informacje znajdują się na stronie gov.pl: Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie określonej partii konserw rybnych zanieczyszczonych histaminą - Główny Inspektorat Sanitarny - Portal Gov.pl (www.gov.pl)