Wysoki poziom akryloamidu w partii chipsów warzywnych
21.07.2023
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych wymienionych w ostrzeżeniu. Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkty te mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta.
Firma Lidl sp. z o.o. sp. k. niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczęła procedurę prewencyjnego wycofania wskazanej partii produktu z rynku oraz od konsumentów w sklepach sieci Lidl. Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z podmiotami prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitorują proces wycofywania.
Nie należy spożywać partii produktu określonej w tym komunikacie.
Szczegółowe informacje znajdują się na stronie gov.pl: https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-wysoki-poziom-akryloamidu-w-partii-chipsow-warzywnych