Wysoki poziom akryloamidu w partii chipsów warzywnych
27.07.2023
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych wymienionych w ostrzeżeniu. Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkty te mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta.
Firma Rossmann SDP Sp. z o.o. podjęła decyzję o wycofaniu z obrotu handlowego przedmiotowego produktu. Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z podmiotem prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitorują proces wycofywania.
Nie należy spożywać partii produktu określonego w tym komunikacie.
Szczegółowe informacje znajdują się na stronie gov.pl: https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-wysoki-poziom-akryloamidu-w-partii-chipsow-warzywnych2