W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zadania i kompetencje

GŁÓWNE KIERUNKI DZIAŁANIA (ZASADNICZE ZADANIA) POWIATOWEJ STACJI SANITARNO – EPIDEMIOLOGICZNEJ w PYRZYCACH

Głównym celem działania jest promowanie zdrowego stylu życia, czuwanie nad bezpieczeństwem żywności i żywienia oraz zdrowotnym wody, zapobieganie powstawaniu chorób w tym chorób zakaźnych i zawodowych poprzez sprawowanie zapobiegawczego i bieżącego nadzoru sanitarnego z zakresu zdrowia publicznego oraz prowadzenie działalności zapobiegawczej i przeciwepidemicznej na terenie Powiatu Pyrzyckiego. Postawione zadania realizowane są poprzez:

  • Inicjowanie, organizowanie, koordynowanie i nadzorowanie działalności w zakresie promocji zdrowego stylu życia i profilaktyki chorób.
  • Usprawnienie komputerowej sieci nadzoru nad dystrybucją preparatów szczepionkowych oraz nadzoru epidemiologicznego nad zakażeniami, chorobami zakaźnymi, w zakresie rejestracji zgłoszeń, prowadzenia analiz epidemiologicznych i przygotowywania raportów statystycznych.
  • Kontynuowanie nadzoru nad przestrzeganiem realizacji Programu Szczepień Ochronnych w Polsce
  • Sprawowanie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i żywienia zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa żywnościowego.
  • Sprawne funkcjonowanie systemu RASFF w ramach obowiązujących procedur  przy ścisłej współpracy z Krajowym Punktem Kontaktowym .
  • Sprawowanie nadzoru nad bezpieczeństwem kosmetyków
  • Monitoring suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz środków spożywczych wzbogaconych wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej.
  • Szczególny nadzór nad produktami wprowadzanymi do obrotu, mogącymi stanowić zagrożenia dla zdrowia ludzi
  • Prowadzenie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi środowiska pracy celem wzmocnienia ochrony zdrowia pracowników przed negatywnym oddziaływaniem szkodliwych i uciążliwych czynników występujących w miejscu pracy.
  • Przeciwdziałanie narkomanii poprzez monitorowanie i koordynowanie działań w zakresie realizacji polityki państwa w obszarze środków zastępczych, a w tym sprawowanie nadzoru nad substancjami chemicznymi i ich mieszaninami, detergentami i prekursorami narkotyków kat. 2 i 3.
  • Udział w przygotowaniach imprez masowych i zabezpieczeniu sanitarnym ich przebiegu
  • Nadzór nad bezpieczeństwem zdrowotnym wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi i w kąpieliskach.
  • Rozwijanie efektywności poboru i transportu próbek do laboratoriów w celu usprawnienia funkcjonowania Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
  • Nadzór nad warunkami nauczania i wychowania, opieki oraz wypoczynku i rekreacji dzieci i młodzieży.
  • Realizacja niezbędnych czynności zapobiegawczych lub kontrolnych w przypadku zagrożenia bezpieczeństwa sanitarnego i niezwłoczne informowanie w tym zakresie do organów wyższego stopnia

 

 

Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
14.11.2020 15:06 Artur Żmuda
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Iga Sindrewicz
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Zadania i kompetencje 2.0 21.05.2024 08:22 Artur Żmuda
Zadania i kompetencje 1.0 14.11.2020 15:06 Artur Żmuda

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}