Zadania i kompetencje
GŁÓWNE KIERUNKI DZIAŁANIA (ZASADNICZE ZADANIA) POWIATOWEJ STACJI SANITARNO – EPIDEMIOLOGICZNEJ w PYRZYCACH
Głównym celem działania jest promowanie zdrowego stylu życia, czuwanie nad bezpieczeństwem żywności i żywienia oraz zdrowotnym wody, zapobieganie powstawaniu chorób w tym chorób zakaźnych i zawodowych poprzez sprawowanie zapobiegawczego i bieżącego nadzoru sanitarnego z zakresu zdrowia publicznego oraz prowadzenie działalności zapobiegawczej i przeciwepidemicznej na terenie Powiatu Pyrzyckiego. Postawione zadania realizowane są poprzez:
- Inicjowanie, organizowanie, koordynowanie i nadzorowanie działalności w zakresie promocji zdrowego stylu życia i profilaktyki chorób.
- Usprawnienie komputerowej sieci nadzoru nad dystrybucją preparatów szczepionkowych oraz nadzoru epidemiologicznego nad zakażeniami, chorobami zakaźnymi, w zakresie rejestracji zgłoszeń, prowadzenia analiz epidemiologicznych i przygotowywania raportów statystycznych.
- Kontynuowanie nadzoru nad przestrzeganiem realizacji Programu Szczepień Ochronnych w Polsce
- Sprawowanie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i żywienia zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa żywnościowego.
- Sprawne funkcjonowanie systemu RASFF w ramach obowiązujących procedur przy ścisłej współpracy z Krajowym Punktem Kontaktowym .
- Sprawowanie nadzoru nad bezpieczeństwem kosmetyków
- Monitoring suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz środków spożywczych wzbogaconych wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej.
- Szczególny nadzór nad produktami wprowadzanymi do obrotu, mogącymi stanowić zagrożenia dla zdrowia ludzi
- Prowadzenie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi środowiska pracy celem wzmocnienia ochrony zdrowia pracowników przed negatywnym oddziaływaniem szkodliwych i uciążliwych czynników występujących w miejscu pracy.
- Przeciwdziałanie narkomanii poprzez monitorowanie i koordynowanie działań w zakresie realizacji polityki państwa w obszarze środków zastępczych, a w tym sprawowanie nadzoru nad substancjami chemicznymi i ich mieszaninami, detergentami i prekursorami narkotyków kat. 2 i 3.
- Udział w przygotowaniach imprez masowych i zabezpieczeniu sanitarnym ich przebiegu
- Nadzór nad bezpieczeństwem zdrowotnym wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi i w kąpieliskach.
- Rozwijanie efektywności poboru i transportu próbek do laboratoriów w celu usprawnienia funkcjonowania Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
- Nadzór nad warunkami nauczania i wychowania, opieki oraz wypoczynku i rekreacji dzieci i młodzieży.
- Realizacja niezbędnych czynności zapobiegawczych lub kontrolnych w przypadku zagrożenia bezpieczeństwa sanitarnego i niezwłoczne informowanie w tym zakresie do organów wyższego stopnia
Informacje o publikacji dokumentu
- Pierwsza publikacja:
- 14.11.2020 15:06 Artur Żmuda
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Iga Sindrewicz
Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
---|---|---|
Zadania i kompetencje | 2.0 | 21.05.2024 08:22 Artur Żmuda |
Zadania i kompetencje | 1.0 | 14.11.2020 15:06 Artur Żmuda |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP