Zatrucia pokarmowe - jak ich uniknąć w Święta?
21.12.2023
W natłoku przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia łatwo zapomnieć o podstawowych zasadach zapobiegania zatruciom pokarmowym. Najskuteczniejszym i najprostszym sposobem jest przestrzeganie zasad higieny oraz zachowywanie prawidłowych warunków sanitarnych podczas przygotowywania i przechowywania żywności.
Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, które pomogą uniknąć zatrucia pokarmowego, a uczestnikom rodzinnych spotkań pozwolą cieszyć się niezapomnianymi chwilami w tym wyjątkowym czasie,
- Dokładnie myj ręce ciepłą wodą z mydłem;
- Myj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności;
- Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia;
- Kupuj żywność ze sprawdzonego i wiarygodnego źródła. Stosuj się do instrukcji umieszczonej na opakowaniu „przechowywać w lodówce/ zamrażarce” i nie używaj produktów po upływie daty przydatności do spożycia;
- Do spożycia wybieraj tylko świeżą żywność bez widocznych oznak uszkodzenia, pleśni czy gnicia;
- Myj owoce i warzywa pod bieżącą wodą;
- Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, najlepiej podpisuj lub etykietuj pojemniki;
- Pamiętaj, że im wyższa temperatura, tym żywność szybciej psuje się. Dotyczy to szczególnie produktów i potraw z surowego mięsa, drobiu, ryb, owoców morza, jaj, surowego mleka oraz soczystych owoców i warzyw;
- Oddzielaj żywność surową od ugotowanej;
- Unikaj niedogotowanej żywności. Prawidłowa obróbka termiczna żywności prowadzi do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych drobnoustrojów;
- Nie odgrzewaj tego samego jedzenia kilkakrotnie i nie łącz go ze świeżą żywnością;
- Pamiętaj, że ugotowana żywność może znajdować się w temperaturze pokojowej do kilku godzin;
- Żywność, której nie zjesz, możesz zamrozić w jak najkrótszym czasie. Opisz pojemniki umieszczając na nich datę zamrożenia;
- Nie zamrażaj ponownie rozmrożonej żywności;
- Nie zjadaj resztek potraw, co do których nie masz pewności, jak długo były przechowywane i w jakich warunkach. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do wyglądu i zapachu, najlepiej wyrzuć zepsute jedzenie.
Źródła:
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/bezpieczenstwo-zywnosci-zalezy-rowniez-od-ciebie/
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/food-safety
https://www.cdc.gov/foodsafety/food-poisoning.html