Zdrowie jesienią: jedz kolorowo
11.10.2023
Jesienna dieta powinna być bogata w witaminy i antyoksydanty. Dzięki nim zwiększymy swoją odporność i przygotujemy nasz organizm na ewentualne infekcje.
Podczas przygotowywania posiłku weźmy pod uwagę takie elementy jak: wartość odżywczą, apetyczny wygląd czy czas przyrządzenia potrawy. Im bardziej zróżnicowana dieta tym prostszy sposób dostarczenia organizmowi składników odżywczych z wszystkich niezbędnych grup. Na talerzu niech będzie kolorowo. Podstawą diety powinny być warzywa.
By posiłek wyglądał na smaczniejszy czasami wystarczy zmienić formę podania, kolorystykę czy też sposób przyrządzenia, aby zachęcić do skosztowania potrawy.
By łatwiej rozeznać się w bogactwie składników odżywczych, które otrzymujemy jedząc warzywa i owoce, patrzmy na ich kolor. Kolorowe warzywa i owoce dietetycy dzielą się na pięć grup?
Każdy kolor odpowiada za coś innego:
Białe - mają właściwości antybakteryjne, wzmacniają układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie.
Żółte i pomarańczowe - wymiatają wolne rodniki z organizmu. Dzięki nim możemy cieszyć się piękną skórą, paznokciami i włosami. To one wpływają dodatnio na nasz wzrok.
Olga Kamieshkova / 123RF
Czerwone - wspomagają pracę serce, obniżają „zły” cholesterol, odmładzają i wykazują działanie antynowotworowe.
Olga Kamieshkova / 123RF
Zielone - to bogactwo witaminy C i doskonałe źródło żelaza. Odgrywają ogromną rolę w usuwaniu toksyn z organizmu. Mają korzystny wpływ na układ krwionośny. Spowalniają efekty starzenia.
Olga Kamieshkova / 123RF
Fioletowe i granatowe - grupa najsilniejszych przeciwutleniaczy, które oczyszczają organizm z toksyn. Jedzenie ich pomaga zachować zgrabną sylwetkę, gdyż pobudzają trawienie. Oprócz tego zmniejszają ryzyko udaru mózgu i wykazują zdolności antynowotworowe.
Olga Kamieshkova / 123RF
Bez względu, jaki jest twój ulubiony kolor, zachęcamy do korzystania z całej palety barw dostępnych warzyw i owoców.