Rozpoczął się sezon na grzyby !!!
31.08.2021
Rozpoczął się sezon na grzyby !!!
Zbieranie grzybów w naszym kraju było i jest bardzo popularne, a spożywanie ich jest tradycyjnym zwyczajem żywieniowym polskiego społeczeństwa. Grzyby są chętnie spożywane przez ludzi ze względu na walory smakowe i zapachowe.
Pobyt w lesie jest także bardzo dobrą formą aktywnego wypoczynku. Jednak w naszych lasach rośnie wiele gatunków grzybów o różnej toksyczności.
Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zatruć grzybami staraj się zachować poniższe zasady:
- Zbieraj grzyby, które dobrze znasz! Jeśli masz najmniejszą nawet wątpliwość co do gatunku zebranego przez siebie grzyba wyrzuć go!
- Nie zbieraj grzybów młodych, bo trudniej jest odróżnić gatunki jadalne od trujących.
- Zrezygnuj ze zbierania grzybów blaszkowatych, wśród których znajduje się większość gatunków trujących.
- Nie pozwól zbierać i jeść grzybów małym dzieciom.
- Nie przechowuj grzybów w workach foliowych i innych nie przystosowanych do tego celu opakowaniach.
- Nie przechowuj zbyt długo potrawy grzybowej oraz nie przyrządzaj z grzybów dania, na które przeznacza się na osobę więcej niż 150-200 g świeżych owocników.
- Jeśli kupujesz grzyby na bazarach to u sprzedawców, do których masz zaufanie i posiadają atest, kupuj grzyby w całości (sam masz wówczas także możliwość oceny gatunku grzyba).
- Nie kupuj grzybów przetworzonych (np. suszonych) i mieszanych z niewiadomego źródła.
- Nie jedz grzybów w stanie surowym, gdyż mogą zawierać szkodliwe substancje, które ulegają rozkładowi dopiero po potraktowaniu wysoką temperaturą.
Pamiętaj !!!
Zawsze możesz zgłosić się z grzybami do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Radomiu w celu ich weryfikacji.