Poznaj grzyby - unikniesz zatrucia
23.08.2021
Poznaj grzyby – unikniesz zatrucia
Sierpień, wrzesień oraz kolejne miesiące jesieni to najlepszy czas na grzybobranie. Dlatego Państwowa Inspekcja Sanitarna każdego roku przypomina hasło „Poznaj grzyby – unikniesz zatrucia”, które ma na celu zwrócenie uwagi na najważniejsze aspekty związane z bezpiecznym zbieraniem grzybów.
Grzybobranie w naszym kraju jest bardzo popularne. Grzyby są chętnie spożywane przez ludzi ze względu na ich walory smakowe. Pobyt w lesie jest także bardzo dobrą formą aktywnego wypoczynku. W naszych lasach rośnie wiele gatunków grzybów, wśród których występują grzyby trujące, jadalne i niejadalne. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. Aby uniknąć tak poważnych zagrożeń dla życia i zdrowia, należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy. Jest to jedyny sposób uniknięcia tragicznych konsekwencji spożycia grzybów trujących.
Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:
-
Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
-
Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek.
-
Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.
-
Należy unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące, jak np. muchomor zielonawy – sromotnikowy, mają przyjemny, słodkawy smak).
-
Należy zbierać grzyby do przewiewnych koszyków, w żadnym przypadku do foliowych reklamówek, ponieważ powodują one zaparzanie i przyspieszają psucie grzybów.
-
Nie należy przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo.
-
Nie należy zbierać grzybów w okolicach skupiska odpadów, tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu oraz przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
-
Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu.
W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
Jeżeli nie mamy pewności, czy grzyb jest jadalny – nie ryzykujmy! Nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki, które mogą być tragiczne w skutkach!
Kilka informacji dotyczących konsumpcji grzybów:
-
Jedzenie grzybów, szczególne leśnych, jest niewskazane dla małych dzieci oraz osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego.
-
Nie należy spożywać grzybów w zbyt dużych ilościach, ponieważ są ciężkostrawne. Może to być również niebezpieczne ze względu na stopień skażenia owocników metalami ciężkimi, które mogą kumulować się w naszych organizmach.
-
Nie należy spożywać grzybów na surowo – może to wywoływać dolegliwości trawienne i zatrucia. Należy spożywać wyłącznie grzyby jadalne poddane obróbce termicznej, takiej jak smażenie lub gotowanie.
-
Niektóre rodzaje grzybów mogą powodować zatrucia w połączeniu z alkoholem! (np. borowik ponury, czernidlak pospolity)
-
Jeżeli po spożyciu grzybów pojawią się nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni, podwyższona temperatura – należy niezwłocznie wywołać wymioty i zgłosić się do lekarza.
W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa samopoczucia, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Lekarz wezwany w porę może uratować życie!
Kilka uwag dotyczących handlu grzybami
Grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych wolno sprzedawać w placówkach handlowych lub na targowisku pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby wydanego przez klasyfikatora lub grzyboznawcę.
Atest powinien zawierać: wielkość partii, przynależność gatunkową grzybów i cechy organoleptyczne. Atest obejmuje partię badaną, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10° Celsjusza.
Przed zakupem warto poprosić o okazanie atestu wydanego przez klasyfikatora lub grzyboznawcę i nie opierać się jedynie na bezgranicznym zaufaniu do sprzedawcy.
Źródło opracowania: https://www.gov.pl/web/zdrowie/bezpieczne-grzybobranie
Skontaktuj się z grzyboznawcą
Państwowa Inspekcja Sanitarna zatrudnia grzyboznawców, którzy posiadają wszechstronną wiedzę na temat grzybów. Amatorzy grzybobrania chcący się upewnić, czy zebrane grzyby są bezpieczne dla zdrowia mają możliwość umówienia się z grzyboznawcą Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Łodzi, który bezpłatnie dokona oceny gatunkowej przedstawionych grzybów.
W celu umówienia spotkania z grzyboznawcą można dzwonić pod numery:
42 253 63 69, 42 253 63 60 lub skontaktować się drogą elektroniczną, pisząc na adres: z.rudnicka@pis.lodz.pl
Materiały
Jak zbierać grzybyJak_zbierać_grzyby.png 0.76MB Jak się ubrać na grzybobranie
Jak_się_ubrać_na_grzybobranie.png 0.77MB Zatrucia grzybami
Zatrucia_grzybami.png 0.70MB Porównanie budowy grzybów
Porównanie_budowy_grzybów.png 0.78MB Grzyby jadalne mylone z muchomorem zielonawym (sromotnikowym)
Grzyby_jadalne_mylone_z_muchomorem_zielonawym_(sromotnikowym).png 0.81MB Grzyby jadalne i ich trujące sobowtóry
Grzyby_jadalne_i_ich_trujące_sobowtóry.png 0.85MB Grzyby jadalne i ich trujące sobowtóry 2
Grzyby_jadalne_i_ich_trujące_sobowtóry_2.png 0.86MB Grzyby jadalne i ich trujące sobowtóry 3
Grzyby_jadalne_i_ich_trujące_sobowtóry_3.png 0.85MB Grzyby jadalne i ich trujące sobowtóry 4
Grzyby_jadalne_i_ich_trujące_sobowtóry_4.png 0.82MB Grzyboznawca telefon
Grzyboznawca_telefon.png 1.22MB