W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Higiena Żywności i Żywienia

STANOWISKO PRACY DS. HIGIENY ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA

Na stanowisku pracy do spraw Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Strzyżowierealizuje się zadania
w zakresie nadzoru nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywnością, warunkami żywienia zbiorowego i warunkami zdrowotnymi produkcji i obrotu materiałami i wyrobami do kontaktu
z żywnością oraz kosmetykami.

 Do zadań należą:

  • kontrole przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne przy produkcji żywności, obrocie żywnością oraz materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością;
  • kontrole warunków transportu żywności;
  • pobieranie próbek do badań laboratoryjnych w Zintegrowanym Systemie Badań
    w ramach urzędowej kontroli i monitoringu;
  • zatwierdzanie zakładów produkcji i obrotu żywnością i materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz prowadzenie ewidencji (rejestru) wszystkich obiektów żywnościowo-żywieniowych;
  • przekazywanie informacji w ramach systemu RASFF i RAPEX;
  • współpraca z Inspekcją Weterynaryjną;
  • opracowanie ocen i analiz stanu sanitarnego zakładów, danych statystycznych
    z działalności oddziału;
  • przeprowadzanie kontroli interwencyjnych
  • dochodzenie przyczyn zatruć pokarmowych, opracowywanie dokumentów, pobieranie próbek podejrzanych o spowodowanie zatrucia.
{"register":{"columns":[]}}