Higiena Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
Zakres działalności sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
1. Kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne dotyczące:
· warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego
· nadzoru nad jakością zdrowotną żywności
· warunków zdrowotnych produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi
2. Prowadzenie nadzoru nad:
· obiektami produkcji żywności
· obiektami obroty żywnością
· zakładami żywienia zbiorowego ( otwartego i zamkniętego)
· środkami transportu przeznaczonymi do przewozu środków spożywczych
· miejscami obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
· miejscami obrotu kosmetykami
Sekcja HŻŻiPU realizuje zadania poprzez:
· prowadzenie bieżącego nadzoru nad obiektami
· pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz próbek kosmetyków do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu
· podejmowanie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością i kosmetykach w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i nieżywnościowych – RASFF i RAPEX
Obowiązki przedsiębiorcy sektora spożywczego
Obowiązująca od 28.10.2006r.ustawą z dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia wprowadziła:
1. Obowiązek rejestracji oraz zatwierdzania zakładów, które:
- produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego
- wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjęte urzędową kontrolą Inspekcji Weterynaryjnej ( w trybie i na zasadach określonych w rozporządzeniu nr 852/2004 i rozporządzeniu nr 882/2004).
2. Zatwierdzenie nie jest wymagane w odniesieniu do :
- działalność w zakresie dostaw bezpośrednich
- urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności
- obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, uprzednio dopuszczonych do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji lub obrotu żywnością w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej
- zakładów prowadzących działalność gospodarcza w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności „na odległość”, w tym sprzedaży przez internet. (w powyższych wypadkach należy złożyć wniosek o wpis do rejestru)
-sklepów zielarskich
- przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologicznie