W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Higiena Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Zakres działalności sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

1. Kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne dotyczące:

· warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego

· nadzoru nad jakością zdrowotną żywności

· warunków zdrowotnych produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi

2. Prowadzenie nadzoru nad:

· obiektami produkcji żywności

· obiektami obroty żywnością

· zakładami żywienia zbiorowego ( otwartego i zamkniętego)

· środkami transportu przeznaczonymi do przewozu środków spożywczych

· miejscami obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

· miejscami obrotu kosmetykami

Sekcja HŻŻiPU realizuje zadania poprzez:

· prowadzenie bieżącego nadzoru nad obiektami

· pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz próbek kosmetyków do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu

· podejmowanie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością i kosmetykach w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i nieżywnościowych – RASFF i RAPEX

Obowiązki przedsiębiorcy sektora spożywczego

Obowiązująca od 28.10.2006r.ustawą z dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia wprowadziła:

1. Obowiązek rejestracji oraz zatwierdzania zakładów, które:

- produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego

- wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjęte urzędową kontrolą Inspekcji Weterynaryjnej ( w trybie i na zasadach określonych w rozporządzeniu nr 852/2004 i rozporządzeniu nr 882/2004).

2. Zatwierdzenie nie jest wymagane w odniesieniu do :

- działalność w zakresie dostaw bezpośrednich

- urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności 

- obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, uprzednio dopuszczonych do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji lub obrotu żywnością w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej

- zakładów prowadzących działalność gospodarcza w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności „na odległość”, w tym sprzedaży przez internet. (w powyższych wypadkach należy złożyć wniosek o wpis do rejestru)

-sklepów zielarskich

- przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologicznie

{"register":{"columns":[]}}