W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Grypa ptaków - wytyczne

09.10.2024

Mając na uwadze rozpoczęty sezon infekcji oddechowych u ludzi oraz rozpoczynający się z końcem roku nowy sezon epidemiczny grypy ptaków wśród ptactwa, co wiąże się z możliwością wystąpienia nowych ognisk zakażeń wirusem grypy ptaków wśród ptaków dzikich i hodowlanych, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Siedlcach przekazuje informacje dot. ryzyka dla ludzi, związanego z zachorowaniami ptaków na ptasią grypę.

Logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej na błękitnym tle.

GRYPA PTAKÓW jest chorobą wirusową, wywołaną przez wirusy grypy typu A, która dotyka głównie ptaki (zarówno drób, jak i ptaki dzikie).

Zakażenia ptaków mogą być wywoływane przez wirusy grypy wysoce zjadliwej (ang. Highly Pathogenic Avian Influenza – HPAI) np. A(H5N1)) oraz wirusy o niskiej zjadliwości (ang. Low Pathogenic Avian Influenza – LPAI).

Wirusy HPAI, szczególnie podtyp H5, są szeroko rozpowszechnione wśród ptactwa dzikiego w Europie. W ostatnich latach identyfikuje się także zakażenia A(H5N1) m.in. u ssaków dzikich np. fok, niedźwiedzi, lisów, wydr oraz ssaków futerkowych na fermach hodowlanych np. lisów i norek, czy u kotów domowych.

Można zakazić się wirusem grypy ptaków, jeśli:

  • masz bliski, bezpośredni kontakt z zakażonymi żywymi/padłymi ptakami, ewentualnie zakażonymi ssakami,
  • masz kontakt z wydalinami i wydzielinami zakażonego drobiu/dzikich ptaków oraz zanieczyszczonymi powierzchniami np.:
    • dotykasz chorych/martwych ptaków, podczas uboju/utylizacji tusz ptaków,
    • dotykasz powierzchni skażonych wirusem w gospodarstwie,
  • masz kontakt z aerozolem powstającym podczas oczyszczania pomieszczeń gospodarstwa itp.
  • masz kontakt z surowym mięsem ptaków zakażonych, pozyskanym poza nadzorem weterynaryjnym (ubój, patroszenie i porcjowanie mięsa w domowych warunkach, „mokre targi w Azji”).

Więcej dodatkowych informacji znajdą Państwo w poniższych załącznikach. Informacje dedykowane są zarówno dla osób fizycznych, mieszkańców nadzorowanego terenu, jak i mających zawodowy kontakt z ptactwem (właścicieli i pracowników ferm, zakładów utylizacji padłych zwierząt, pracowników służb porządkowych, terenów zielonych, weterynarii, myśliwych, leśników itp.).  Zachęcamy do zapoznania się z materiałami w załącznikach.

Materiały

Ptasia grypa - INFORMACJA DLA POPULACJI OGÓLNEJ
Ptasia​_grypa​_-​_INFORMACJA​_DLA​_POPULACJI​_OGÓLNEJ.pdf 0.33MB
Ptasia grypa - Wytyczne dla hodowców właścicieli i pracowników ferm zwierząt oraz związanych zawodowo ze zwierzętami
Ptasia​_grypa​_-​_Wytyczne​_dla​_hodowców​_właścicieli​_i​_pracowników​_ferm​_zwierząt​_oraz​_związanych​_zawodowo​_ze​_zwierzętami.pdf 0.06MB
{"register":{"columns":[]}}