Światowy Dzień Bez Tytoniu 2023
31.05.2023
„Potrzebujemy żywności, nie tytoniu” . Kampania WHO na rok 2023 zakłada zwiększenie zainteresowania plantatorów tytoniu szansami na produkcję i marketing upraw bardziej odżywczych roślin. Ma również pokazać działania przemysłu tytoniowego mające na celu storpedowanie takich projektów
Trwający obecnie kryzys żywnościowy spowodowany jest m.in. trwającymi wojnami, zmianami klimatycznymi i socjo-ekonomicznymi skutkami pandemii COVID-19. Ma na niego również wpływ wybór roślin uprawianych przez plantatorów, spojrzenie na to, jak uprawy tytoniu wpływają na niepewność na rynku rolnym i spożywczym:
- 3,5 miliona hektarów gruntu jest przekształcana pod uprawę tytoniu, uprawa tytoniu powoduje wylesienie 200 tysięcy hektarów rocznie
- uprawa tytoniu wymaga wielu nawozów i pestycydów, co ma wpływ na stan gleb pod późniejsze uprawy innych roślin użytkowych i do celów odżywczych
- uprawy tytoniu są dużo bardziej dewastujące środowisko, niż uprawy kukurydzy czy hodowla zwierząt
- tereny mają większą tendencję do pustynnienia
Przemysł tytoniowy często broni się argumentami, że uprawa tytoniu to podstawowe źródło utrzymania farmerów i nie da się tego zastąpić. Jest to jednak dalekie od prawdy. Co gorsza, przez używanie nawozów i pestycydów, ludzie zajmujący się uprawą tytoniu często zapadają na poważne choroby. Wśród chorych z powodu zatrucia środowiska i niesprzyjających warunków środowiska pracy są również dzieci, nierzadko również pracujące przy uprawach. Dodatkowo przemysł tytoniowy przez nieuczciwe praktyki rynkowe utrzymuje farmerów w stanie biedy. Liczby mówią same za siebie: 9 na 10 krajów z czołówki producentów tytoniu są w grupie nisko - bądź średnio zarabiających, dodatkowo 4 z nich ma trudności z zapewnieniem żywności dla własnej ludności. Ponadto - wg szacunków ONZ - grunty, które dotychczas używane są do uprawy tytoniu, można użyć korzystniej, by osiągnąć kolejny cel ONZ : „0 głodu na świecie".
Kampania Światowego Dnia Bez Tytoniu 2023 wzywa rządy i prawodawców do ustanowienia praw, strategii i warunków rynkowych zachęcających lub nawet zmuszających do zmiany struktury upraw – z uprawy tytoniu na uprawy roślin jadalnych, dających lepszą przyszłość farmerom i ich rodzinom, a przez to na polepszenie trudnej sytuacji żywnościowej świata.
Na całym świecie około 780 milionów ludzi twierdzi, że chce rzucić palenie, ale tylko 30% z nich ma dostęp do narzędzi, które mogą pomóc im przezwyciężyć fizyczne i psychiczne uzależnienie od tytoniu. WHO oraz jej partnerzy chcą zapewnić ludziom narzędzia potrzebne do podjęcia skutecznej próby rzucenia palenia.
Rzucenie palenia przynosi natychmiastowe i długoterminowe korzyści zdrowotne :
- Już po 20 minutach od rzucenia palenia spada tętno
- W ciągu 12 godzin poziom tlenku węgla we krwi wraca do normy
- W ciągu 2-12 tygodni poprawia się krążenie i czynność płuc
- W ciągu 1-9 miesięcy ustępują kaszel i duszność
- W ciągu 5-15 lat ryzyko udaru zmniejsza się do poziomu porównywalnego do osób niepalących
- W ciągu 10 lat śmiertelność z powodu raka płuc jest o około połowę mniejsza niż wśród palaczy
- W ciągu 15 lat ryzyko wystąpienia chorób serca jest takie, jak u niepalących
Materiały
Więcej szczegółów na stronie WHOPoradnia Pomocy Palącym
Krajowy Rejestr Nowotworów
Biuro Rzecznika Praw Dziecka
Rzucasz palenie? Nie zapomnij o diecie!
Europejski Kodeks Walki z Rakiem - IV edycja
Europejski_Kodeks_Walki_z_Rakiem_IV_edycja.pdf 0.84MB