Co warto wiedzieć o grzybach?
25.08.2022
Sezon na grzyby już się rozpoczął
Sierpień, wrzesień oraz kolejne miesiące jesieni to najlepszy czas na grzybobranie. Dlatego Państwowa Inspekcja Sanitarna każdego roku przypomina najważniejsze aspekty związane z bezpiecznym zbieraniem grzybów.
Pobyt w lesie jest bardzo dobrą formą aktywnego wypoczynku.
W naszych lasach rośnie wiele gatunków grzybów, wśród których występują grzyby trujące, jadalne i niejadalne. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. Aby uniknąć tak poważnych zagrożeń dla życia i zdrowia, należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy.
Dobre rady…..
- Nie zbieramy grzybów, których nie znamy.
- Do koszyka wkładamy grzyby, co do których jesteśmy pewni.
- Unikamy grzybów zbyt małych - trudno rozpoznać czysą blaszkowe czy nie.
- Jako początkujący grzybiarze zbieramy tylko grzyby rurkowe.
- Grzyby zbieramy do przewiewnych koszy. Nie korzystamy z foliowych reklamówek.
- Nie przyjmujemy rad od przygodnych grzybiarzy.
- Nie kupujemy grzybów z nieznanego źródła.
- Grzyby wykręcamy delikatnie z podłoża tak, żeby nie uszkodzić grzybni i po oczyszczeniu układamy w koszyku trzonami do góry.
- Nie należy zbierać grzybów zbyt starych i zaczerwienionych (zarobaczonych), ponieważ mogą być szkodliwe dla zdrowia.
- Nie wolno jeść grzybów surowych lub niedogotowanych.
- Nigdy nie zbieraj grzybów rosnących w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów, tj. zakłady produkcyjne, drogi o dużym natężeniu ruchu, ponieważ grzyby wchłaniają ze swojego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
- Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest
pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
Jak przygotować się do grzybobrania:
- Odpowiednie ubranie :
- długie rękawy,
- spodnie z długimi nogawkami,
- pełne buty,
- nakrycie głowy,
Zabezpieczą nas przed wilgocią oraz ukąszeniem owadów i żmij.
- Środek odstraszający owady
Stanowi dodatkową ochronę przed komarami i kleszczami
Jeżeli po spożyciu grzybów zauważymy objawy zatrucia, takie jak:
- bóle brzucha, bóle w nadbrzuszu,
- silne pragnienie,
- uporczywe wymioty i biegunka,
- kurcze mięśni, drgawki mięśni,
- zaburzenia pracy serca i układu krążenia,
- spadek ciśnienia tętniczego krwi,
- bóle wątroby
- silnie rozszerzone źrenice,
- stany podniecenia, odurzenia, zamroczenia, zaburzenia świadomości, utraty przytomności,
- śpiączka
Powinniśmy natychmiast wezwać lekarza lub zgłosić się do szpitala !
Zanim przybędzie lekarz :
- Zaleca się wypróżnić żołądek poprzez wywołanie wymiotów.
- Nie wolno podawać mleka ani alkoholu !!!
- Należy zabezpieczyć wymiociny oraz resztki potrawy grzybowej, ewentualnie obierzyny z grzybów (celem diagnostyki laboratoryjnej).
Obowiązkowy atest na sprzedaż grzybów
Grzyby świeże oraz grzyby suszone można sprzedawać zarówno na targowiskach, jak i w placówkach handlowych. Jednak wymogiem, którego nie można pominąć przy sprzedaży jest posiadanie ważnego ATESTU.
W Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sieradzu,
ul. Polskiej Organizacji Wojskowej 52, 98-200 Sieradz
od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 do 10:00 można uzyskać ATEST oraz zasięgnąć porady klasyfikatora grzybów.
Do identyfikacji należy przynosić wyłącznie grzyby świeże, wykręcone w całości z podłoża.
Nie należy przynosić m. in. grzybów:
- starych i przejrzałych
- zbyt młodych, z niewykształconymi cechami osobniczymi,
- samych kapeluszy,
- oczyszczonych,
- pokrojonych,
- zapleśniałych,
- ugotowanych,
- zamrożonych,
- usmażonych,
- umytych,
- zamarynowanych.
Atest grzybów świeżych obejmuje partię badaną, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10 °C.
Poniżej zamieszczamy prezentacje multimedialną: „ Co warto wiedzieć o grzybach”. Zachęcamy do zapoznania się z nią. Jest ona również dostępna na naszym Facebooku.
Materiały
Prezentacja Grzyby_2022Grzyby_2022.pdf 2.86MB