W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Co warto wiedzieć o grzybach?

25.08.2022

G

Sezon na grzyby już się rozpoczął

Sierpień, wrzesień oraz kolejne miesiące jesieni to najlepszy czas na grzybobranie. Dlatego Państwowa Inspekcja Sanitarna każdego roku przypomina najważniejsze aspekty związane z bezpiecznym zbieraniem grzybów.

Pobyt w lesie jest bardzo dobrą formą aktywnego wypoczynku.

W naszych lasach rośnie wiele gatunków grzybów, wśród których występują grzyby trujące, jadalne i niejadalne. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. Aby uniknąć tak poważnych zagrożeń dla życia i zdrowia, należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy.

 

Dobre rady…..

  1. Nie zbieramy grzybów, których nie znamy.
  2. Do koszyka wkładamy grzyby, co do których jesteśmy pewni.
  3. Unikamy grzybów zbyt małych - trudno rozpoznać czysą blaszkowe czy nie.
  4. Jako początkujący grzybiarze zbieramy tylko grzyby rurkowe.
  5. Grzyby zbieramy do przewiewnych koszy. Nie korzystamy z foliowych reklamówek.
  6. Nie przyjmujemy rad od przygodnych grzybiarzy.
  7. Nie kupujemy grzybów z nieznanego źródła.
  8. Grzyby wykręcamy delikatnie z podłoża tak, żeby nie uszkodzić grzybni  i po oczyszczeniu układamy w koszyku trzonami do góry.
  9. Nie należy zbierać grzybów zbyt starych i zaczerwienionych (zarobaczonych), ponieważ mogą być szkodliwe dla zdrowia.
  10.  Nie wolno jeść grzybów surowych lub niedogotowanych.
  11.  Nigdy nie zbieraj grzybów rosnących w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów, tj. zakłady produkcyjne, drogi o dużym natężeniu ruchu, ponieważ grzyby wchłaniają ze swojego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  12.  Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest

 pod ochroną i stanowi część ekosystemu.

 

Jak przygotować się do grzybobrania:

  • Odpowiednie ubranie :
  • długie rękawy,
  • spodnie z długimi nogawkami,
  • pełne buty,
  • nakrycie głowy,

Zabezpieczą nas przed wilgocią oraz ukąszeniem owadów i żmij.

  • Środek odstraszający owady

Stanowi dodatkową ochronę przed komarami i kleszczami

 

Jeżeli po spożyciu grzybów zauważymy objawy zatrucia, takie jak:

  • bóle brzucha, bóle w nadbrzuszu,
  • silne pragnienie,
  • uporczywe wymioty i biegunka,
  • kurcze mięśni, drgawki mięśni,
  • zaburzenia pracy serca i układu krążenia,
  • spadek ciśnienia tętniczego krwi,
  • bóle wątroby
  • silnie rozszerzone źrenice,
  • stany podniecenia, odurzenia, zamroczenia, zaburzenia świadomości, utraty przytomności,
  • śpiączka

 

Powinniśmy natychmiast wezwać lekarza lub zgłosić się do szpitala !

 

 

Zanim przybędzie lekarz :

  1. Zaleca się wypróżnić żołądek poprzez wywołanie wymiotów.
  2. Nie wolno podawać mleka ani alkoholu !!!
  3. Należy zabezpieczyć wymiociny oraz resztki potrawy grzybowej, ewentualnie obierzyny z grzybów (celem diagnostyki laboratoryjnej).

 

 

Obowiązkowy atest na sprzedaż grzybów

Grzyby świeże oraz grzyby suszone można sprzedawać zarówno na targowiskach, jak i w placówkach handlowych. Jednak wymogiem, którego nie można pominąć przy sprzedaży jest posiadanie ważnego ATESTU.

 

W Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sieradzu,

ul. Polskiej Organizacji Wojskowej 52, 98-200 Sieradz

od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 do 10:00 można uzyskać ATEST oraz zasięgnąć porady klasyfikatora grzybów.

 

Do identyfikacji należy przynosić wyłącznie grzyby świeże, wykręcone w całości z podłoża.

Nie należy przynosić m. in. grzybów:

  • starych i przejrzałych
  • zbyt młodych, z niewykształconymi cechami osobniczymi,
  • samych kapeluszy,
  • oczyszczonych,
  • pokrojonych,
  • zapleśniałych,
  • ugotowanych,
  • zamrożonych,
  • usmażonych,
  • umytych,
  • zamarynowanych.

Atest grzybów świeżych obejmuje partię badaną, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10 °C.

 

Poniżej zamieszczamy prezentacje multimedialną: „ Co warto wiedzieć o grzybach”. Zachęcamy do zapoznania się z nią. Jest ona również dostępna na naszym Facebooku.

Materiały

Prezentacja Grzyby​_2022
Grzyby​_2022.pdf 2.86MB
{"register":{"columns":[]}}