W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

Do zadań Oddziału Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia należy w szczególności:

  1. realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym nadzór nad warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością;
  2. ocena bezpieczeństwa żywności produkcji krajowej, pochodzenia unijnego oraz z importu, w tym pobór próbek, interpretacja wyników i wydawanie ocen jakości środków spożywczych;
  3. sprawdzanie realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP), dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) w obiektach produkcji i obrotu żywnością;
  4. udział w prowadzeniu dochodzeń epidemiologicznych w przypadkach wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych;
  5. prowadzenie urzędowych kontroli w zakładach produkcji i obrotu żywności, żywienia, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością;
  6. przygotowywanie informacji o stanie sanitarnym zakładów żywnościowo-żywieniowych dla organów administracji rządowej i samorządowej;
  7. sprawowanie nadzoru zapobiegawczego w tym udział w odbiorach zakładów żywnościowo-żywieniowych oraz produkujących lub wprowadzających do obrotu materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością;
  8. wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środki spożywcze, materiały lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością przekraczające granicę;
  9. prowadzenie oceny jakości żywienia różnych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego i sporządzanie informacji z tego zakresu dla organów administracji rządowej i samorządowej;
  10. pobór próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością do badań w ramach monitoringu i urzędowej kontroli żywności;
  11. podejmowanie działań w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF);
  12. przechowywanie i transport prób wymienionych w punkcie 10 do laboratorium zintegrowanego oraz laboratoriów znajdujących się poza strukturą Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Łodzi;
  13. współpraca z innymi inspekcjami, organami i instytucjami w sprawach bieżącego nadzoru sanitarnego;
  14. zintensyfikowanie działań edukacyjnych na rzecz poprawy bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów w obszarze suplementów diety, żywności wzbogacanej i żywności dla określonych grup;
  15. organizacja i przeprowadzanie kontroli w celu intensyfikacji nadzoru w wybranych obszarach dot. znakowania/reklamy/prezentacji żywności, z uwzględnieniem żywności ogólnego przeznaczenia, w tym nieopakowanej a także suplementów diety, żywności wzbogacanej, dla określonych grup, GMO;
  16. realizowanie Planu działania dotyczącego produkcji pierwotnej żywności pochodzenia roślinnego we współpracy z innymi inspekcjami;
  17. prowadzenie i aktualizacja elektronicznej bazy danych dotyczącej zakładów żywnościowo- żywieniowych.
{"register":{"columns":[]}}