W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Obowiązki Producenta Produkcji Pierwotnej

19.11.2024

logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej

Obowiązki Producenta Produkcji Pierwotnej

Zarejestruj się przed rozpoczęciem działalności

Zgodnie z art. 63 ust. 2 pkt 1, pkt 12 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. z 2023 r., poz. 1448) podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące produkcję pierwotną i działalność w zakresie dostaw bezpośrednich produktów pochodzenia roślinnego winny być wpisane do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Rejestracja jest bezpłatna!

Wniosek należy złożyć w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej (terenowo właściwej ze względu na siedzibę zakładu lub miejsce prowadzenia przez zakład działalności) nie później niż 14 dni przed rozpoczęciem planowanej działalności.

Dane kontaktowe Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych można odnaleźć za pomocą wyszukiwarki jednostek Państwowej Inspekcji Sanitarnej, która znajduje się na stronie internetowej GIS: Stacje sanitarno-epidemiologiczne – Główny Inspektorat Sanitarny - Portal Gov.pl (www.gov.pl).

Niedopełnienie obowiązku złożenia wniosku podlega karze pieniężnej w wysokości do 5000 zł, nie mniej niż 1000 zł
(art. 103 ust. 1 pkt 4  ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia)

{"register":{"columns":[]}}