Trwa Sezon na Grzyby
22.09.2022
Zbieranie grzybów w naszym kraju jest popularne, a ich spożywanie jest tradycyjnym zwyczajem żywieniowym polskiego społeczeństwa. Grzyby są chętnie spożywane ze względu na walory smakowe i zapachowe. Zbieranie grzybów to dobry sposób na spędzanie wolnego czasu a pobyt w lesie jest także bardzo dobrą formą aktywności fizycznej.
Pamiętaj! Zbieranie grzybów wymaga wiedzy i doświadczenia. Zbieraj grzyby, co do których masz całkowitą pewność. Jeżeli masz wątpliwości, nie ryzykuj, przynieś grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.
Grzyboznawcy – posiadają uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych, Klasyfikatorzy grzybów – posiadają uprawnienia do oceny wyłącznie grzybów świeżych.
Dekalog grzybiarza:
- Nie zbieraj grzybów jeśli ich nie znasz
- Do koszyka wkładaj te grzyby, co do których jesteś pewien
- Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe – z „siateczką”
- Nie korzystaj z foliowych reklamówek
- Nie wyrywaj grzybni, wyrosną z niej nowe grzyby
- Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni
- Unikaj grzybów zbyt małych – trudno rozpoznać czy są blaszkowe czy nie
- Nie podawaj grzybów małym dzieciom
- Nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarz i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła
- Nie identyfikuj grzybów próbując ich
Jak się przygotować do grzybobrania?
- odpowiednie ubranie: bluza lub kurtka, spodnie z długimi nogawkami, peleryna przeciwdeszczowa, kalosze lub buty z wyższą cholewką, czapka lub kapelusz – zabezpieczy nas przed wilgocią oraz ukąszeniem owadów i żmij;
- koszyk na grzyby najlepiej wiklinowy – w foliowej torebce grzyby zaczynają parować, co sprzyja ich psuciu. W takich torbach grzyby mogą się zaparzać i uwalniać substancje szkodliwe dla zdrowia
- nożyk do oczyszczania grzybów – zbierając grzyby delikatnie je wykręcamy z podłoża a pozostałości ściółki czyścimy za pomocą noża;
- środek odstraszający owady – stanowi dodatkową ochronę przed komarami i kleszczami
Zatrucia grzybami
Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów. Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.
Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:
- nudności,
- wymioty,
- ból brzucha i głowy,
- podwyższona temperatura ciała.
Przy zatruciu grzybami objawy mogą być podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego. Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.
Uwaga! Przy zatruciach muchomorem sromotnikowym, wiosennym bądź jadowitym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Zgłoszenie się w porę do lekarza może choremu uratować życie.
Pierwsza pomoc:
Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112 albo przewieźć chorego do szpitala. Czekając na pomoc medyczną można sprowokować wymioty.
Pamiętaj! Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.
Najczęstsze i najbardziej niebezpieczne zatrucia spowodowane są na skutek spożycia Muchomora sromotnikowego, który mylony jest z takimi grzybami jadalnymi jak: Kania czubajka, Gąska zielona.
Dla przypomnienia: muchomor sromotnikowy jest grzybem o zielonkawo-oliwkowym zabarwieniu kapelusza, białych blaszkach na jego spodzie i przy dojrzałych okazach długim, wysmukłym trzonie u dołu bulwiasto osadzonym w ostającej pochwie. W górnej części trzonu ma przyrośnięty zwisający pierścień. Małe, jeszcze nie wyrośnięte grzyby nie mają wykształconych tak charakterystycznych cech.