W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót
logo Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej logo Medycyny Praktycznej

Dieta w okresie jesienno – zimowym

W okresie jesienno-zimowym odnotowujemy zwiększona zachorowalność na przeziębienia i grypę, co wiąże się m.in. z obniżeniem odporności naszego organizmu. Czynniki wzmacniające nasz układ immunologiczny (tzw. odporność) to m.in. prawidłowo skomponowana dieta (odpowiednio zbilansowana i zróżnicowana), aktywność fizyczna i odpowiednia ilość wypoczynku. 

makaron, cebula, bakłażan, pomidory, żółta papryka, ziemne oliwki i chleb leżące na ciemnobrązowym drewnianym blacie

Jak wzbogacić dietę w niezbędną ilość witamin, składników mineralnych i błonnika? Jedząc codziennie warzywa i owoce, głównie sezonowe.
Składniki wspomagające działanie naszego układu immunologicznego to: witamina C, witamina A, witamina E, witamina D, witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo, cynk i selen.
Bardzo ważna jest również równowaga mikrobiologiczna w naszych jelitach, którą możemy osiągnąć stosując odpowiednią dietę wspomaganą produktami fermentowanymi.
Pamiętajmy jednak, ze nadmiar niektórych witamin może być szkodliwy dla zdrowia, dlatego należy być ostrożnym i świadomym konsumentem, szczególnie gdy stosujemy suplementy diety.

Zapraszamy na nasz profil na Facebook'u, gdzie regularnie będziemy publikować przydatne informacje na temat składników wspomagających działanie naszego układu immunologicznego.

Źródło: www.mp.pl, www.ncez.pl

{"register":{"columns":[]}}