Bezpieczeństwo mięsa w Europie
Unijny system bezpieczeństwa żywności poprawia jakość i bezpieczeństwo mięsa i wędlin dla konsumentów oraz chroni zwierzęta przed zbędnym cierpieniem.
Porady naukowe EFSA wspierają ten system w całym łańcuchu żywieniowym.
- Bezpieczeństwo w gospodarstwie rolnym
- Warunki chowu/utrzymywania;
- Choroby odzwierzęce przenoszone przez żywność;
- Bezpieczeństwo żywienia/pasz;
Reakcja UE na występowanie Salmonella: w ciągu 5 lat (2004 do 2009) liczba przypadków u ludzi spadła o 50%.
- Ubój
- Metody kontroli;
- Mycie, czyszczenie, dezynfekcja/produkty biobójcze;
- Warunki higieny;
- Dobrostan podczas uboju;
Kontrola mięsa (2013): zintegrowane podejście obejmujące zdrowie/dobrostan zwierząt oraz zanieczyszczenia biologiczne/chemiczne.
- Przygotowywanie i obórka
- Konserwacja;
- Przyprawy;
- Substancje żelujące;
- Obróbka mechaniczna;
Azotany/azotyny w mięsie (2017): dodatki użyte do konserwacji mięsa powstrzymują rozwój drobnoustrojów (szczególnie bakterii powodujących zatrucie jadem kiełbasianym). Podmioty działające na rynku żywności stosują je w celu zachowania czerwonego koloru mięsa i poprawy aromatu.
- Przechowywanie, opakowania, konsumpcja
- Czas/temperatura;
- Sprzedaż hurtowa/detaliczna/ gospodarstwo domowe;
- Materiały opakowanie;
- Porady żywnościowe;
Psucie się mięsa podczas przechowywania i transportu (2016): wpływ czasu, temperatury na rozwój bakterii w wołowinie, wieprzowinie, jagnięcinie, drobiu.
Osoby zarządzające ryzykiem na poziomie europejskim i krajowym stosują porady naukowe EFSA, aby opracować odpowiednie zasady, metody kontroli praz programu monitorowania zapewniające bezpieczeństwo mięsa.
Materiały
Bezpieczeństwo mięsaMeat-Safety_PL6.pdf 0.25MB