Kampania #EUChooseSafeFood
- Zanieczyszczenia w łańcuchu żywnościowym
- Bezpieczeństwo żywności
- Akrylamid w żywności
- Bezpieczeństwo mięsa w Europie
- Substancje dodatkowe w żywności
- Konsumencie, co powinieneś wiedzieć o żywności?
- Droga do bezpiecznej żywności
- Bezpieczne rozmrażanie żywności
- Jakość a bezpieczeństwo żywności
- Higiena żywności
- Alergeny
- Suplementy diety
- Nowa żywność
- Odszyfrowywanie etykiet
- Zdrowie roślin
- Kampania #EUChooseSafeFood 2023
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) rozpoczął kampanię informacyjną „Wybieraj Bezpieczną Żywność” #EUChooseSafeFood. Podstawą kampanii jest zachęcanie Europejczyków do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych poprzez wyjaśnianie kluczowej roli, jaką odgrywa nauka w bezpieczeństwie żywności. Działania informacyjne skierowane są do przeciętnego konsumenta w wieku 25-45 lat, ze szczególnym uwzględnieniem kobiet i młodych rodziców.
Konsumenci w Unii Europejskiej należą do najlepiej chronionych i poinformowanych o zagrożeniach w łańcuchu żywnościowym obywateli na świecie. Unijny system bezpieczeństwa żywności wytycza odpowiednie zasady i wymagania dla przedsiębiorców, organów kontrolnych, jak również daje konsumentom prawo do dostępu do wiedzy dotyczącej bezpieczeństwa produkcji, przetwarzania, pakowania, etykietowania i sprzedaży żywności.
W ramach tego systemu niezależni eksperci EFSA przeprowadzają ocenę ryzyka na podstawie przeglądu danych naukowych i badań. EFSA współpracuje z krajowymi organami bezpieczeństwa żywności w całej Europie, z krajowymi partnerami, a także międzynarodowymi organizacjami, aby wymagania dot. bezpieczeństwa żywności opierały się na rzetelnych dowodach naukowych. Kluczowym przesłaniem kampanii jest zachęcenie obywateli do dokonywania świadomych i pewnych wyborów żywieniowych.
Więcej informacji na temat kampanii można znaleźć pod adresem: https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-pl.