W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczne rozmrażanie żywności

salmonella

Żywność mrożona może zawierać bakterie, które mogą rozmnożyć się po rozmrożeniu i wywołać zatrucie pokarmowe. Dobre praktyki w zakresie rozmrażania zmniejszają ryzyko chorób przenoszonych przez żywność oraz ryzyko marnowania żywności. Przestrzegaj poniższych wskazówek, aby bezpiecznie rozmrażać produkty spożywcze. 

CO MAM ZROBIĆ?

  • Przed rozmrożeniem rozdziel duże kawałki mrożonych ryb, krewetek lub jagód w opakowaniu. Rozmrażaj tylko niezbędną ilość żywności, a pozostałą część przechowuj zamrożoną.
  • Mięso, ryby oraz owoce morza rozmrażaj na tacy w lodówce, aby uniknąć zanieczyszczenia innych produktów.
  • Warzywa i owoce rozmrażaj pod zimną bieżącą woda, najlepiej w oryginalnym opakowaniu.
  • Dłonie i przybory kuchenne powinny być czyste podczas pracy z żywnością, na przykład podczas rozdzielania większych fragmentów żywności na mniejsze.

NIE ZAPOMNIJ

  • Rozmrożone produkty spożywcze przechowuj w oryginalnym opakowaniu lub odpowiednim pojemniku, aby nie dopuścić do zanieczyszczenia.
  • Rozmrażaj żywność w niskiej temperaturze, aby zapobiec rozwojowi bakterii.
  • Rozmrożoną żywność poddaj przed spożyciem obróbce termicznej, aby wyeliminować bakterie.
  • Nie zamrażaj rozmrożonej żywności.
  • Zawsze przestrzegaj instrukcji przechowywania podanych przez producenta, aby mieć pewność bezpieczeństwa żywności.

Materiały

rozmrażanie
Defrosting​_PL5-1.jpg 0.41MB
{"register":{"columns":[]}}