Zanieczyszczenia w łańcuchu żywnościowym
Poziomy zanieczyszczeń w żywności i paszach są zwykle zbyt niskie, by zaszkodzić konsumentowi i zwierzętom, ale mogą wywoływać skutki, takie jak zatrucia pokarmowe, a ich występowanie lub gromadzenie z biegiem czasu wpłynąć na zdrowie zwierząt i ludzi.
Jakie rodzaje zanieczyszczeń znajdują się w żywności i paszach?
- Naturalne toksyny – z grzybów, glonów lub roślin, w tym niektórych chwastów i planktonu morskiego;
- Metale i substancje nieorganiczne – ołów, rtęć i takie substancje, jak azotyny lub fluor;
- Produkty lecznicze weterynaryjne niedopuszczone do obrotu – Zabronione stosowanie
- u zwierząt służących do produkcji żywności;
- Zanieczyszczenie środowiskowe – przemysłowe substancje chemiczne i chemia konsumencka obecne w powietrzu, glebie i wodzie;
- Zanieczyszczenia procesowe – powstające podczas obroki termicznej.
Jak chroni się konsumentów oraz zwierzęta?
ZBIERANIE DANYCH – Państwa członkowskie informują nas (EFSA przyp. red.) o zanieczyszczeniu żywności i jego poziomie → OCENA RYZYKA – Naukowcy oceniają narażenie ludzi i zwierząt na substancje zanieczyszczające oraz potencjalne ryzyka → ZARZĄDZANIE RYZYKIEM – Dane i porady zapewniają podstawy naukowe decyzji podejmowanych przez osoby zarządzające ryzykiem
Więcej informacji można znaleźć na stronie: https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-pl.
Materiały
Zanieczyszczenia w łańcuchu żywnościowym - infografikaContaminants_PL6-1.jpg 0.46MB