W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Edukacja zdrowotna dla młodych rzemieślników - warsztaty PSSE Sochaczew dla przyszłych piekarzy i cukierników

14.11.2024

Na zaproszenie Cechu Rzemiosł Różnych w dniu 14.11.2024 r. pracownicy PSSE w Sochaczewie spotkali się z uczniami szkół zawodowych o profilu piekarz-cukiernik, aby przeprowadzić warsztaty poświęcone zasadom higieny, bezpieczeństwa i zdrowia w pracy. Celem spotkania było przekazanie młodym adeptom piekarstwa i cukiernictwa wiedzy niezbędnej do bezpiecznego wykonywania zawodu i dbania o zdrowie swoje oraz przyszłych klientów.

Warsztaty poświęcone zasadom higieny, bezpieczeństwa i zdrowia w pracy przeprowadzone w Cechu Rzemiosł Różnych w Sochaczewie w dniu 14.11.2024 r.

Poruszone zagadnienia: klucz do bezpiecznej pracy

Podczas spotkania omówiono wiele istotnych tematów, w tym:

  • Zasady higieny i bezpieczeństwa – jak zadbać o czystość osobistą oraz higienę stanowiska pracy, by minimalizować ryzyko zanieczyszczenia żywności.
  • Choroby przenoszone przez żywność – zagrożenia wynikające z niewłaściwego obchodzenia się z żywnością i sposoby ich unikania.
  • Zagrożenia zawodowe – ryzyko wynikające z pracy przy wysokich temperaturach, pracy fizycznej oraz używania maszyn i urządzeń w piekarni i cukierni.
  • Ergonomia na stanowisku pracy – zasady organizacji pracy, które pomagają zapobiegać przeciążeniom i chronią zdrowie pracowników.
  • Dobre praktyki higieniczne – codzienne nawyki i procedury, które wpływają na jakość i bezpieczeństwo wyrobów.
  • Wymagania systemu HACCP – podstawowe zasady identyfikacji zagrożeń i kontroli krytycznych punktów w procesie produkcji żywności.


Spotkanie poprowadziły przedstawicielki z PSSE Sochaczew: Sylwia Kaczmarek i Monika Lesiak z sekcji Higieny Żywności i Żywienia oraz Magdalena Zborowska z sekcji Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia. Dzięki ich wiedzy oraz doświadczeniu młodzież miała okazję zdobyć informacje przydatne w praktycznej pracy zawodowej.
 

Podziękowania i perspektywy na przyszłość

Serdecznie dziękujemy starszej cechu, Pani Violetcie Gzik-Janiak, za zaproszenie i stworzenie możliwości przekazania tak cennej wiedzy młodym rzemieślnikom. Dziękujemy również uczniom za aktywne uczestnictwo i pozytywną atmosferę. Wierzymy, że zdobyte informacje przyczynią się do podniesienia standardów bezpieczeństwa i jakości w branży piekarniczej i cukierniczej.

(MZ)
 

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}