W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Spotkania kół gospodyń wiejskich z pracownikami Sekcji Higieny Żywności i Żywienia oraz Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sochaczewie

23.05.2024

W dniach 21 i 22 maja 2024 roku odbyły się dwa niezwykle wartościowe spotkania kół gospodyń wiejskich z terenu powiatu sochaczewskiego z pracownikami Sekcji Higieny Żywności i Żywienia oraz Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sochaczewie. Spotkania te miały na celu podniesienie świadomości na temat higieny żywności oraz promocji zdrowia w kontekście produkcji i sprzedaży żywności lokalnej.

Spotkania kół gospodyń wiejskich z pracownikami Sekcji Higieny Żywności i Żywienia oraz Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sochaczewie

Wymagania higieniczno-sanitarne dotyczące produkcji i sprzedaży żywności

Podczas obu spotkań szczegółowo omówiono najważniejsze wymagania higieniczno-sanitarne, które są kluczowe dla produkcji i sprzedaży żywności. Uczestniczki dowiedziały się, jak zapewnić najwyższe standardy czystości na każdym etapie produkcji - od przygotowywania składników, przez procesy obróbki, aż po finalny etap sprzedaży.

Standardy czystości na każdym etapie produkcji

Eksperci z sanepidu, Sylwia Kaczmarek i Monika Lesiak, przedstawili praktyczne wskazówki dotyczące utrzymania czystości w miejscu pracy, a także omówili, jak skutecznie zapobiegać zanieczyszczeniom żywności. Dzięki temu uczestniczki zdobyły niezbędną wiedzę, aby podnieść jakość i bezpieczeństwo swoich produktów.

Wymiana doświadczeń i pytania

Spotkania były również świetną okazją do wymiany doświadczeń i pytań. Uczestniczki aktywnie dzieliły się swoimi wyzwaniami i trudnościami, z którymi spotykają się na co dzień w swojej pracy. Każda z nich miała szansę uzyskać konkretne porady od ekspertów, co bez wątpienia przyczyni się do lepszego zarządzania higieną i bezpieczeństwem żywności w ich działalności.

Materiały edukacyjne

Na zakończenie każdego spotkania, uczestniczki otrzymały materiały edukacyjne, które zawierały szczegółowe informacje i wskazówki dotyczące omawianych tematów.

Podziękowania

Dziękujemy gospodarzom Świetlicy Wiejskiej w Żukowie oraz Wójtowi Gminy Rybno za udostępnienie miejsc na spotkanie. Dziękujemy wszystkim za aktywne uczestnictwo!  Mamy nadzieję, że zdobyta wiedza pomoże Państwu w codziennej pracy i podniesie jakość produktów, co podniesie jakość serwowanych produktów.

Zdjęcia (5)

{"register":{"columns":[]}}