Stanowisko Pracy ds. Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego
Stanowisko Pracy ds. Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego (ZNS) - pokój nr 114
Agnieszka Mazur - St. Asystent
Zadania Sekcji Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego
-
Opiniowanie i uzgadniania miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego oraz projektów studiów i kierunków zagospodarowania przestrzennego
-
Uczestniczenie w postępowaniu w sprawie oddziaływania na środowisko inwestycji mogących znacząco oddziaływać na środowisko
-
Uzgadnianie dokumentacji projektowej pod względem wymagań higienicznych i sanitarnych, dotyczącej budowy i zmiany sposobu użytkowania obiektów budowlanych (obiekty przemysłowe, obiekty służby zdrowia, użyteczności publicznej, oświaty i wychowania, obiekty nauki, obiekty usługowe różnego przeznaczenia)
-
Uczestniczenie w odbiorach obiektów budowlanych różnego przeznaczenia
-
Uczestniczenie w dopuszczeniu do użytkowania obiektów i zakładów przeznaczonych do prowadzenia obrotu i produkcji artykułów spożywczych (lokale gastronomiczne, zakłady produkcyjne, sklepy)
-
Wydawanie opinii i dokonywanie odbiorów gabinetów lekarskich, przeznaczonych do wykonywania indywidualnej, specjalistycznej i grupowej praktyki lekarskiej
-
Dokonywanie odbiorów zakładów kosmetycznych, fryzjerskich i odnowy biologicznej oraz innych lokali usługowych
-
Wydawanie opinii celem przedłożenia do ARiMR i Urzędu Pracy
-
Udzielanie informacji i konsultacje z zakresu działania zapobiegawczego nadzoru sanitarnego
-
Współpraca z organami administracji państwowej i lokalnej oraz innymi organami
Akty prawne
-
Wymagania ogólnobudowlane:
• Ustawa z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (t.j. Dz. U. z 2017 r. poz. 1332
z późn. zm.);
• Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie
(t.j. Dz. U. z 2015 r. poz. 1422 z późn. zm.);
• Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (t.j. Dz. U. Nr 169 z 2003 r. poz. 1650 ze zm.);
-
Zakłady produkujące lub wprowadzające do obrotu środki spożywcze:
• Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. (t.j. Dz. U. z 2017 r. poz. 149 ze zm.);
• Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 882/2004/WE z dnia 29.04.2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dot. zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. Urz. UE L 165.1 z 30.04.2004 r. ze zm.);
• Rozporządzenie (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UEL 139 z 30.04.2004 r. ze zm.);
• Ustawa o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi z dnia 26 października 1982 r. (t.j. Dz. U. 2016 r. poz. 487 z późn. zm.)
• Akty prawne wyszczególnione w punkcie 1
-
Zakłady fryzjerskie, kosmetyczne i odnowy biologicznej:
• Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 lutego 2004 r. w sprawie szczegółowych wymagań, jakim powinny odpowiadać zakłady fryzjerskie, kosmetyczne i odnowy biologicznej (Dz. U. Nr 31, poz. 273) - nieobowiązujące, ale wskazane jako materiał pomocniczy przy projektowaniu;
• Akty prawne wyszczególnione w punkcie 1
-
Podmioty wykonujące działalność leczniczą:
• Ustawa z dnia 15 kwietnia 2011 r. o działalności leczniczej (t.j. Dz. U. z 2018 r. poz.160)
• Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 czerwca 2012 r. w sprawie szczegółowych wymagań jakim powinny odpowiadać pomieszczenia i urządzenia podmiotu wykonującego działalność leczniczą (Dz. U. z 2012 r. poz. 739);
• Akty prawne wyszczególnione w punkcie 1
-
Punkty i zespoły przedszkolne:
• Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 31 sierpnia 2010 r. w sprawie rodzajów innych form wychowania przedszkolnego, warunków tworzenia
i organizowania tych form oraz sposobu ich działania (Dz. U. z 2017 r. poz. 1657);
• Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny w szkołach i placówkach publicznych (Dz. U. z 2003 r. nr 6, poz. 69 ze zm.);
• Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych;
• Akty prawne wyszczególnione w punkcie 1
-
Żłobki i kluby dziecięce:
• Ustawa z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3(Dz. U. z 2016 r. poz.157 z późn. zm.);
• Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 10 lipca 2014 r.
w sprawie wymagań lokalowych i sanitarnych jakie musi spełniać lokal, w którym ma być prowadzony żłobek lub klub dziecięcy (t.j. Dz. U. z 2014 r. poz. 925 z późn. zm.);
• Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych;
• Akty prawne wyszczególnione w punkcie 1
-
Placówki wsparcia dziennego:
• Ustawa z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (t.j. Dz. U. z 2017 r. poz. 697 z późn. zm.)
• Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie wymagań lokalowych i sanitarnych, jakie musi spełniać lokal,
w którym ma być prowadzona placówka wsparcia dziennego z dnia 13 października 2015 r. (Dz. U. z 2015 r. poz. 1630)
• Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych;
•Akty prawne wyszczególnione w punkcie 1
Lista rzeczoznawców do spraw sanitarno-higienicznych
Pliki do pobrania
Pliki do pobrania znajdują się w dziale Dokumenty i wnioski do pobrania
Materiały
Odbiór inwestycji realizowany na podstawie PBZawiadomienie_art_56_Pb.doc 0.08MB Odbiór istniejących pomieszczeń lokali na podst. przepisów szczególnych
odbior_istniejacych_pomieszczen_lokali_na_podst_przepisow_szczegolnych.docx 0.02MB