Zdrowo na świątecznym stole – wyniki konkursu
12.12.2023
W niedzielę, 10 grudnia podczas XI Kiermaszu „Boże Narodzenie na Mazowszu”, poznaliśmy laureatów konkursu na przepis zdrowej potrawy bożonarodzeniowej „Zdrowo na świątecznym stole”, zorganizowanego przez Starostwo Powiatowe oraz Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Sochaczewie.
- Celem konkursu było promowanie zdrowego stylu życia i kreatywności w kuchni poprzez zachęcanie uczestników do przygotowania przepisu na zdrową potrawę bożonarodzeniową, a także promowanie regionalnego dziedzictwa kulinarnego oraz inicjowanie działań integrujących lokalną społeczność – mówi przewodnicząca komisji konkursowej Beata Fergińska, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Sochaczewie. - Uczestnicy postawili na dania rybne, nie zapominając o warzywach i aromatycznych przyprawach. Komisja nie miała łatwego zadania, gdyż wszystkie przepisy były bardzo ciekawe. Mam nadzieję, że będą one inspiracją dla wszystkich, którzy pragną świętować w sposób zdrowszy i równocześnie pyszny, a konkursowe dania zagoszczą na świątecznych stołach mieszkańców powiatu sochaczewskiego – dodaje Beata Fergińska.
Laureatami konkursu zostali:
I miejsce – Zuzanna Urbańska z Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego „Dom na Szlaku” im. gen. Tadeusza Kutrzeby w Załuskowie za przepis na „S-kuszonego łososia”;
II miejsce – Edward Bożewski z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego im. Ignacego Garbolewskiego w Sochaczewie za przepis na „Dietetycznego łososia z warzywami podawanego z sosem cytrynowym i kardamonem”;
III miejsce – Patryk Makowski z Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Bohaterów Walk nad Bzurą 1939 roku za przepis na „Cynamonowego karpia pieczonego z batatami”;
Wyróżnienie – Anna Gosiewska za przepis na „Rybkę zapiekaną w cebuli”;
Wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich „Kreatywni” za przepis na „Dorsza w warzywnej pierzynce”;
Wyróżnienie – Piotr Misiak z Zespołu Szkół Specjalnych im. Ks. Jana Twardowskiego w Erminowie za przepis na „Pieczonego karpia Wigilijnego”.
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy. Fundatorem nagród było Starostwo Powiatowe w Sochaczewie. Mamy nadzieję, że dalsza podróż kulinarna będzie pełna smakowitych odkryć i zdrowych eksperymentów w kuchni!
Zwycięski przepis Zuzanny Urbańskiej na „S-kuszonego łososia”
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki na dwie porcje:
Na rybę:
200 g fileta z łososia, łyżka świeżego rozmarynu, łyżka świeżego tymianku, ząbek czosnku, ¼ cebuli, 20 g suszonych pomidorów z zalewy, 4 g soku z cytryny, pieprz mielony, drobno posiekany koperek
Na kaszę z warzywami:
1 łyżka oliwy, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, puszka kukurydzy, garść pomidorów koktajlowych, przyprawy (szczypta soli, pieprzu, papryka słodka), natka pietruszki, 200 g kaszy kuskus
Przygotowanie:
Łososia podziel na dwa kawałki, usuń skórę. Resztę składników (bez kopru) wrzuć do miksera lub moździerza, zmiażdż i powstałą pastą pokryj łososia. Każdą porcję łososia owiń papierem do pieczenia tworząc kieszonki i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 20 minut.
Gdy łosoś się piecze przygotuj kaszę. Kaszę kuskus wsyp do miseczki i zalej wrzątkiem ok. 1 cm ponad kaszę, przykryj i zostaw do napęcznienia.
Na rozgrzanej patelni z oliwą zeszklij drobno posiekaną cebulę, następnie dodaj posiekany czosnek i smaż 2 minuty. Dodaj kukurydzę, pomidorki i przyprawy. Wrzuć napęczniałą kaszę kuskus i posyp natką pietruszki.
Kaszę kuskus wykładamy na talerz, na kaszę wykładamy rybę i posypujemy koperkiem.