Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach i Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach
18.11.2024
Tegoroczne obchody Europejskiego Dnia Wiedzy o Antybiotykach i Światowego Tygodnia Wiedzy o Antybiotykach przebiegają pod hasłem „Edukuj. Wspieraj. Działaj!”
Obydwie kampanie mają na celu zwrócenie uwagi na problem narastania oporności na antybiotyki wśród drobnoustrojów wywołujących zakażenia u ludzi. Szacuje się, że z powodu antybiotykoodporności co roku umiera około 5 mln pacjentów.
Środki przeciwdrobnoustrojowe (antybiotyki, leki przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze) to leki stosowane w zapobieganiu i leczeniu infekcji u ludzi, zwierząt i roślin. Wprowadzenie do terapii antybiotyków stanowiło jedno z najważniejszych odkryć terapeutycznych w historii medycyny. Antybiotyki zrewolucjonizowały sposób leczenia pacjentów z infekcjami bakteryjnymi, przyczyniając się do zmniejszenia śmiertelności i zachorowalności na choroby bakteryjne. Niestety, często podczas przepisywania i stosowania antybiotyków popełniany jest szereg błędów. Po pierwsze są niepotrzebnie przepisywane do leczenia infekcji wirusowych, wobec których nie są aktywne. Po drugie, często przepisywane są antybiotyki o szerokim spektrum działania, czyli takie, które zabijają dużą część różnych bakterii, a nie tylko bakterie odpowiedzialne za chorobę. Ponadto, stosowane są zbyt długo. Niewłaściwe używanie antybiotyków prowadzi do pojawienia się i selekcji opornych bakterii.
Nadużywanie antybiotyków, ich nieprawidłowe stosowanie i kontrola doprowadziły do wyselekcjonowania tzw. „superbakterii”, szczepów bakterii, które rozwinęły oporność na działanie lecznicze wielu antybiotyków powszechnie stosowanych w medycynie, przez co
leczenie zakażeń przez niego spowodowanych jest bardzo ograniczone lub prawie niemożliwe.
Aby zapobiec antybiotykoodporności należy:
1. Stosować antybiotyki tylko wtedy, gdy zostały przepisane przez lekarza.
2. Nie żądać antybiotyków, jeśli lekarz twierdzi, że ich nie potrzebujesz.
3. Stosować antybiotyki zgodnie z zaleceniami lekarza – sam nie skracaj terapii.
4. Nie udostępniać ani nie używać antybiotyków pozostałych po poprzedniej terapii.
5. Zapobiegać infekcjom poprzez regularne mycie lub dezynfekcję rąk, higieniczne przygotowywanie posiłków, unikanie bliskiego kontaktu z chorymi, aktualizację szczepień i uprawianie bezpiecznego seksu.
6. Wybierać żywność, która została wyprodukowana bez użycia antybiotyków w hodowli zwierząt i przygotowywać ją do spożycia w sposób higieniczny (utrzymywać czystość, oddzielać żywność surową i ugotowaną, dokładnie gotować, utrzymywać żywność w bezpiecznej temperaturze, używać bezpiecznej wody i surowców).
Więcej na stronie Narodowego Programu Ochrony Antybiotyków: https://antybiotyki.edu.pl/