Produkcja pierwotna
OGŁOSZENIE
OBOWIĄZEK REJESTRACJI PRODUKCJI PIERWOTNEJ
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Strzelcach Op. informuje, że podmioty prowadzące produkcję pierwotną pochodzenia roślinnego oraz podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią tych produktów obowiązane są złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej zgodnie z art. 61 i art. 63 ust. 2 i 3 ustawy bezpieczeństwie dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2017r. poz. 149 ze zm.) w terminie co najmniej na 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.
Wzór wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej można pobrać w siedzibie stacji lub na stronie internetowej www.pssestrzelce.pis.gov.pl
- w zakładce: Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Strzelcach Op./ Komórki organizacyjne/ Oddział Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku/ Formularze.
We wniosku należy podać zakres i wielkość produkcji, rodzaj produktów pochodzenia roślinnego wraz z dołączonym zaświadczeniem o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych.
Prowadzenie działalności bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów będzie skutkowało wymierzeniem kary pieniężnej zgodnie z art. 103 ust.1 i art. 104 ust. ww. ustawy.
Materiały
Przewodnik Unijny po Produkcji Pierwotnej4a_Przewodnik_produkcja_pierwotna_w_wersji_PL.pdf 6.64MB Poradnik dla producentów rolnych
Poradnik_dla_producentów_rolnych.pdf 2.79MB Strategia nadzoru nad bezpieczenstwem żywnosci w obszarze owoców miękich
Strategia_nadzoru_nad_bezpieczenstwem_żywnosci_w_obszarze_owoców_miękich.pdf 0.99MB