W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Produkcja pierwotna

OGŁOSZENIE

OBOWIĄZEK REJESTRACJI PRODUKCJI PIERWOTNEJ

 

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Strzelcach Op. informuje, że podmioty prowadzące produkcję pierwotną pochodzenia roślinnego oraz podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią tych produktów obowiązane są złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej zgodnie z art. 61 i art. 63 ust. 2 i 3 ustawy bezpieczeństwie dnia  25 sierpnia 2006r.  o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2017r. poz. 149 ze zm.) w terminie co najmniej na 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.

Wzór wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej można pobrać w siedzibie stacji lub na stronie internetowej www.pssestrzelce.pis.gov.pl   

- w zakładce: Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Strzelcach Op./ Komórki organizacyjne/ Oddział Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku/ Formularze.

 

We wniosku należy podać zakres i wielkość produkcji, rodzaj produktów pochodzenia roślinnego wraz z dołączonym zaświadczeniem o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych.

 

Prowadzenie działalności bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów będzie skutkowało  wymierzeniem kary pieniężnej zgodnie z art. 103 ust.1        i art. 104 ust. ww. ustawy.

Materiały

Przewodnik Unijny po Produkcji Pierwotnej
4a​_Przewodnik​_produkcja​_pierwotna​_w​_wersji​_PL.pdf 6.64MB
Poradnik dla producentów rolnych
Poradnik​_dla​_producentów​_rolnych.pdf 2.79MB
Strategia nadzoru nad bezpieczenstwem żywnosci w obszarze owoców miękich
Strategia​_nadzoru​_nad​_bezpieczenstwem​_żywnosci​_w​_obszarze​_owoców​_miękich.pdf 0.99MB
{"register":{"columns":[]}}