W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczeństwo żywności

16.04.2024

Bezpieczeństwo żywności

Bezpieczeństwo żywności to obszar działań mających na celu zapewnienie konsumentom ochrony przed ryzykiem zatrucia żywności i chorobami przenoszonymi drogą pokarmową, a także zapewnienie, że żywność nie spowoduje uszczerbku na zdrowiu konsumenta, jeśli jest przygotowywana i spożywana zgodnie z zamierzonym zastosowaniem.

 

Polskie prawo definiuje bezpieczeństwo żywności jako ogół warunków, które muszą być spełniane, dotyczących  szczególności:

- stosowanych substancji dodatkowych i aromatów;

- poziomów substancji zanieczyszczających;

- pozostałości pestycydów;

- warunków napromieniania żywności;

- cech organoleptycznych

oraz działań, które muszą być podejmowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu żywnością -w celu zapewnienia zdrowia i życia człowieka.
 

W celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności, konieczne jest uwzględnienie wszystkich aspektów łańcucha produkcji żywności począwszy od produkcji podstawowej i produkcji pasz, aż do sprzedaży lub dostawy żywności do konsumenta, ponieważ każdy element może miećwpływ na bezpieczeństwo żywności.

 

Należy pamiętać, ze niebezpieczna żywność może prowadzić do wielu problemów ze zdrowiem, takich jak:

  • biegunki;
  • problemy z płodnością;
  • zaburzenia rozwoju;
  • nowotwory;
  • choroby wirusowe.
{"register":{"columns":[]}}