Czytaj etykiety produktów żywnościowych!
14.12.2023
W celu ochrony zdrowia konsumentów i umożliwieniu im dokonania świadomego wyboru spośród szerokiego asortymentu produktów znajdujących się na rynku podawanie informacji na temat żywności na etykiecie jest określone w przepisach prawa. Należy pamiętać, że produkty spożywcze opakowane dostępne w sprzedaży na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej muszą być oznakowane w języku polskim. Ponadto zgodnie z wymaganiami muszą na etykiecie znajdować się następujące informacje:
- nazwa produktu;
- wykaz składników (wraz z substancjami powodującymi alergie);
- termin przydatności do spożycia lub data minimalnej trwałości;
- dane identyfikujące producenta;
- masa netto lub liczba sztuk w opakowaniu;
- warunki przechowywania;
- warunki użycia (tam gdzie zasadne);
- kraj lub miejsce pochodzenia (tam gdzie zasadne);
- informacja o wartości odżywczej.
Czytając uważnie etykiety produktów żywnościowych dowiemy się:
- z czego składa się produkt;
- ile tłuszczu zawiera produkt;
- ile węglowodanów (w tym cukrów) zawiera produkt;
- ile soli zawiera produkt;
- ile „kalorii” zawiera produkt;
- ile powinniśmy jeść poszczególnych składników dla zachowania zdrowia (RWS);
- czy produkt zawiera substancje uczulające (alergeny);
- do kiedy możemy bezpiecznie spożyć produkt.
Pamiętaj! Każdy dodatek do żywności może wpłynąć na ogólny stan zdrowia i nasze samopoczucie. W wielu przypadkach utrudnia też walkę ze zbędnymi kilogramami i utrzymanie prawidłowej wagi. Badania wykazały, że świadome czytanie etykiet produktów spożywczych może przyczynić się do utraty wagi.