Czytamy Etykiety
20.05.2024
Czytamy etykiety
Produkty spożywcze opakowane dostępne w sprzedaży na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej muszą być oznakowane w języku polskim. Ponadto zgodnie z wymaganiami muszą na ich etykiecie znajdować się następujące informacje:
- nazwa produktu;
- wykaz składników (wraz z substancjami powodującymi alergie);
- termin przydatności do spożycia lub data minimalnej trwałości;
- dane identyfikujące producenta;
- masa netto lub liczba sztuk w opakowaniu;
- warunki przechowywania;
- warunki użycia (tam gdzie zasadne);
- kraj lub miejsce pochodzenia (tam gdzie zasadne);
- informacja o wartości odżywczej.
Czytając uważnie etykiety produktów żywnościowych dowiemy się:
- z czego składa się produkt;
- ile tłuszczu zawiera produkt;
- ile węglowodanów (w tym cukrów) zawiera produkt;
- ile soli zawiera produkt;
- ile „kalorii” zawiera produkt;
- ile powinniśmy jeść poszczególnych składników dla zachowania zdrowia (RWS);
- czy produkt zawiera substancje uczulające (alergeny);
- do kiedy możemy bezpiecznie spożyć produkt.
Pamiętaj! Czytanie etykiet i ich rozumienie, może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę.