W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Czytamy Etykiety

20.05.2024

Czytamy_etykiety

Czytamy etykiety

Produkty spożywcze opakowane dostępne w sprzedaży na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej muszą być oznakowane w języku polskim. Ponadto zgodnie z wymaganiami muszą na ich etykiecie znajdować się następujące  informacje:

  1. nazwa produktu;
  2. wykaz składników (wraz z substancjami powodującymi alergie);
  3. termin przydatności do spożycia lub data minimalnej trwałości;
  4. dane identyfikujące producenta;
  5. masa netto lub liczba sztuk w opakowaniu;
  6. warunki przechowywania;
  7. warunki użycia (tam gdzie zasadne);
  8. kraj lub miejsce pochodzenia (tam gdzie zasadne);
  9. informacja o wartości odżywczej.

Czytając uważnie etykiety produktów żywnościowych dowiemy się:

  1. z czego składa się produkt;
  2. ile tłuszczu zawiera produkt;
  3. ile węglowodanów (w tym cukrów) zawiera produkt;
  4. ile soli zawiera produkt;
  5. ile „kalorii” zawiera produkt;
  6. ile powinniśmy jeść poszczególnych składników dla zachowania zdrowia (RWS);
  7. czy produkt zawiera substancje uczulające (alergeny);
  8. do kiedy możemy bezpiecznie spożyć produkt.

Pamiętaj! Czytanie etykiet i ich rozumienie, może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę.

{"register":{"columns":[]}}