EFSA #EUchoosesafefood – Ogromna różnica w określeniu :Najlepiej spożyć przed” a „Należy spożyć do”.
W celu informowania konsumentów o tym, jak długo oraz w jakich warunkach można przechowywać dane produkty spożywcze, zgodnie z wymaganiami Unii Europejskiej każda opakowana żywność powinna zawierać informacje na etykiecie dotyczącą terminu przydatności do spożycia: "Należy spożyć do" lub datą minimalnej trwałości: „Najlepiej spożyć przed”.
Określenie "Należy spożyć do" dotyczy bezpieczeństwa żywności i informuje konsumenta o przydatności produktu do spożycia przed wskazaną datą, po upływie której żywność przestaje być bezpieczna dla konsumenta i może zaszkodzić zdrowiu. Natomiast określenie "Najlepiej spożyć przed" odnosi się do jakości żywności, co oznacza że dopóki konsument przestrzega wskazówek zawartych na etykiecie odnośnie warunków przechowywania żywność będzie się nadawała do spożycia nawet po upływie daty minimalnej trwałości, jednakże może nie mieć już tych samych walorów smakowych i konsystencji. Niekoniecznie więc trzeba ją od razu wyrzucać po tej dacie!
Naukowcy zajmujący się bezpieczeństwem żywności ściśle współpracują z podmiotami działającymi na rynku spożywczym, aby upewnić się, że stosowane są te same kryteria przy ustalaniu ww. dat i terminów. Dobrze jest wiedzieć, że nauka może pomóc nam w dokonywaniu właściwych wyborów w kwestiach bezpieczeństwa i marnowania żywności.
Zapraszamy na stronę tematyczną EFSA: www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/contaminantsfoodfeed